Zašto su uspešnim liderima potrebne koučing veštine?

Zašto su uspešnim liderima potrebne koučing veštine?

29/01/2021
  • kristina.cukovic
  • Naslovna, Slider Naslovna, Vesti
  • Коментари су искључени на Zašto su uspešnim liderima potrebne koučing veštine?

 

Današnje dinamično okruženje zahteva od menadžera, lidera, izvršnih direktora da pokažu efikasne liderske veštine, odgovornost za rezultate i efektne promene. Primenom koučing alata stvaraju se kompetencije koje omogućavaju bolju snalažljivost u obavljanju zadataka, bolje veštine komunikacije i uspostavljanje koučing kulture koja je temelj dobrog radnog okruženja.

 

#1 Razvoj zaposlenih

Učenjem koučing alata lideri su u stanju da dubinski poboljšaju komunikacione veštine i shodno tome pomognu pojedincima i timovima da to isto učine. Praksa je pokazala da lideri koji primenjuju koučing tehnike imaju bolju emocionalnu inteligenciju i razvili su bolje socijalne veštine. Ovi lideri mogu efikasno komunicirati, što znači mogu voditi ljude bez rigidnog stila upravljanja koje se bazira na naređenjima. Dobri su u pregovaranju u korist svih uključenih strana – mogu da sagledaju stvari iz više uglova i podstaknu na rešenje.

 

#2 Efikasnost tima

Pored pozitivnih efekta na liderske sposobnosti, koučing daje dobre rezultate kada treba poboljšati funkciju tima, sektora ili oranizacije. Lideri koji primenju koučing alate znaju kako da prepoznaju snage i slabosti svakog zaposlenog. Na taj način imaju uvid u to koje veštine je neophodno razviti, kako rasporediti ljude na prave pozicije i koje ljude povezati u jedan tim. Pored toga kada je tim formiran, upotrebom koučing tehnika je lakše povezati pojedince oko timskog cilja i vrednosti.

 

lider

Želite da steknete vrhunske liderske veštine?
Saznajte više o treningu “Umetnost i nauka koučinga”

 

 

#3 Upravljanje konfliktima

Jedna od ključnih vrednosti koje dobijete upotrebom koučinga jeste alternativni način rešavanja konflikata na radnom mestu. Lideri se neretko suočavaju sa situacijama u kojima moraju da smanjuju tenzije koje su rezultat konflikata. Ignorisanje sukoba, pružanje nepotpunih informacija i pristrasnost u rešavanju ovih izazova stvaraju negativne posledice po kompaniju.

lider

Koučing je metodologija koja je usmerena na rešenje. Upotrebom ovog alata fokus vaših razmišljanja i akcija će biti na budućim koracima:

Šta može da se uradi da bismo došli do rešenja?

Kako možemo unaprediti komunikaciju?

Šta da uradimo da ne dođe više do ovog konflikta?

 

Koučing veštine pomažu liderima da unaprede i razviju:

✅ Postojeće reagovanje na konflikte i rešavanje istih

✅ Alternativne načine upravljanja konfliktima

✅ Sposobnost identifikovanja potreba pojedinaca i članova tima kako bi razumeli uzroke konflikta

✅ Sposobnost predviđanja mogućeg konflikta

✅ Efikasne komunikacione veštine kako bi sme smanjila mogućnost nesporazuma


Uz pravu podršku u razvoju veština  lideri mogu stvoriti koučing kulturu na radnom mestu gradeći veće samopouzdanje i razvijajući interpersonalne veštine. Upotrebom koučinga u svom liderskom stilu povećava se otpornost na konflikte, uspostavlja se bolji odnos sa zaposlenima i dolazi do povećanja produktivnosti.

 

 

Ukoliko tražite alate koje možete odmah primeniti u praksi kako biste prevazišli poslovne izazove, pošaljite nam upit. Od naših konsultanata možete dobiti detaljnije informacije o koučingu i posavetovati se kako njegovom primenom možete doći do boljih rezultata. Upit pronađite ovde

lider