Zašto bi trebalo da zastanete svaki put kada čujete „Mindfulness“?

Zašto bi trebalo da zastanete svaki put kada čujete „Mindfulness“?

24/01/2019
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Zašto bi trebalo da zastanete svaki put kada čujete „Mindfulness“?
Neka kap prelije čašu, a neka pokrene sve ostale kapi. U novo, u drugačije. Razigrano i živo.

Smer i pravac te kapi, zapravo sami biramo. Kako? Tako što sami odlučujemo na šta ćemo tačno staviti fokus u određenom trenutku. Ukoliko su naše misli i emocije rastrzane između više stvari koje je potrebno obaviti, neretko će se desiti da nijednu u potpunosti nećemo uraditi onako kako bi zaista trebalo. Pored nezavršenog posla, u većini slučajeva, susrešćemo se sa stresom i nezadovoljstvom učinjenim, koje se može kasnije projektovati i na naš privatni život. Umesto da stalno razmišljamo o tome šta smo mogli bolje da uradimo, ili projektujemo stvari koje se još uvek nisu ni desile, važno je da našu pažnju usmerimo na sadašnji trenutak. Da sagledamo šta je ono što možemo da uradimo sada i ovde, kako bismo sutra živeli onako kako želimo. Kako da to postignemo?

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da je moguće upravljati mislima i emocijama, kao i da to može itekako uticati na poboljšanje kvaliteta našeg života. Primena Mindfulness tehnika omogućuje nam da svoju pažnju usmerimo na sadašnji trenutak. Da se fokusiramo na ono što radimo sada i ovde i radimo to bez osuđivanja kako sebe, tako i drugih ljudi u okruženju.

Da Mindfulness trening zaista daje rezultate, svedoči i istraživanje Oxford univerziteta iz 2013. godine koje je rađeno na uzorku od 273 ispitanika. Rezultati su sledeći:


• Nivo anksioznosti smanjen je za 58%
• Osećaj depresije smanjen je za 57%
• Nivo stresa smanjen je za 40%

Studija Surrey univerziteta pokazala je da Mindfulness tehnike značajno doprinose smanjenu rutinskog rada i hroničnog umora, kao i podizanje kvaliteta života.

A šta nam govore brojke?

• Nekonstruktivno razmišljanje (letenje sa jedne stvari na drugu) smanjeno je za 25%
• Kvalitet sna povećan je za 33%

Ipak, da biste postigli ovakve rezultate potrebni su vreme i vežba. I svetskom, a našem broju 1 u tenisu, Novaku Đokoviću, bile su potrebne godine kako bi usavršio svoj backhand.

Da li ste vi spremni za svoj prvi udarac?