Timski koučing – 3 načina za osnaživanje vašeg tima

Timski koučing – 3 načina za osnaživanje vašeg tima

18/06/2020
  • kristina.cukovic
  • Blog
  • Коментари су искључени на Timski koučing – 3 načina za osnaživanje vašeg tima

 

 

Ako znamo šta lidere čini uspešnim zašto ne bismo znali kako timski koučing stvara izvanredan tim?

 

Kompanija Google je sprovela istraživanje u cilju otkrivanja formule idealnog tima. Želeli su da saznaju koji je to spoj individualnih osobina i veština koje su potrebne za stvaranje pobedničkog tima. Tokom dve godine obavili su preko 200 intervjua sa zaposlenima i pregledali više od 250 atributa u preko 180 timova. Rezultat ih je doveo do sledećeg zaključka:

 

Ko je u timu manje je bitno od načina na koji članovi tima komuniciraju, struktuiraju svoj rad i gledaju na njihov doprinos.

 

Svaki pojedinac je važan u timu ali je važnije kako ti pojedinci zajedno idu ka zadatom cilju. Sa kakvom idejom, uverenjem i stavovima. Evo i kako vam timski koučing može pomoći u stvaranju tima vrhunskih performansi:

 

1.Timski koučing cilja sve aspekte 

Jedan dan u kancelariji možemo posmatrati kao celinu sastavljenu iz dva dela. To su radni zadatak i timski rad. Radni zadatak zahteva naše stručne veštine i operativne zadatke a timski rad se odnosi na način na koji ih obavljamo zajedno. Na uspešnost, brzinu i tačno obavljanje zadataka u velikoj meri utiče način i put kojim ste došli do realizacije. Znamo svi kako se teško realizuje zajednički projekat ukoliko se stalno spotičemo na nesugasice i rasipamo vreme i energiju.

 

Otvorena komunikacija i poverenje u timu se ne mogu prepustiti slučaju a timski koučing pomaže stvaranju klime koja je usmerena na podršku. A u takvom okruženju se rađaju ideje. Više smo otvoreni da dajemo predloge i donosimo bolje, konstruktivnije odluke.

 

 Zaključak: Dugoročno gledno nesuglasice i odsustvo međusobne podrške u timu će rezultirati izostankom dobrih rezultata.

 

timski koučing ; koučing

 

2. Stvaranje kolektivne svesti

Parkinsonov zakon

Rad se uvećava kako bi ispunio vreme na raspolaganju za njegovo dovršenje. 

Oscilacije u produktivnosti nisu nepoznanica. Sigurno ste bili u situaciji kada ispred sebe imate zadatak i vremenski rok završetka, a vi ne krećete odmah u akciju jer rok nije blizu. U početku ste uzbuđeni što ćete se baviti tim aktivnostima, ali ih ipak raspoređujete do krajnjeg roka i ne žurite. O tome i govori ovaj zakon – iskoristićemo sve vreme koje nam je na raspolaganju i popunićemo to vreme radom iako nekad možemo da završimo zadatak i ranije.

Ako vam nadređeni kaže da imate jedan dan da napravite prezentaciju, u suprotnom ne dobijate ugovor sa važnim klijentom – napravićete je. A ako bi vam rekao da imate mesec dana, da li biste počeli odmah?

Timski koučing razvija svesnost svakog člana tima i uči kako pored rešavanja postojećih problema da razvijemo veštinu rešavanja novih situacija i prepreka do kojih može doći. 

 

Zaključak: Veoma je važno da bitne stvari uradimo odmah ili barem da odmah počnemo da radimo na njima.

 

3. Sinergija članova tima

Timski koučing ukazuje na važnost razumevanja i uvažavanja snaga svakog pojedinca. Timovi koji razumeju vrednost koju svaki član dodaje ostvaruju veću efikasnost u radu i podržavaju jedni druge. 

Kada se primeni u praksi ovo znanje dovodi do ostvarivanja vrhunskih rezultata.

timski koučing; koučing; tim

Članovi tima postaju timski igrači sa većim znanjem i jasnoćom zajedništva. Kada su ljudi povezani i uviđaju kolektivnu svrhu to pokreće unutrašnju motivaciju koja nam pomaže ne samo da radimo već i da radimo bolje svaki put. 

Zaključak: Kad god vam se ukaže prilika, pohvalite rad kolege i pokažite da uvažavate njegov doprinos timu. To će uticati na timski duh, a on će vas vodti ka cilju.

 

Ukoliko želite da izgradite tim vrhunskih performansi, pridružite nam se na treningu „High Performance Team Coaching“ koji će biti održan u periodu od 20. do 22. novembra 2020. u Beogradu.

 

timski koučing