Kako biti uspešan – 7 stvari koje morate delegirati!

Kako biti uspešan – 7 stvari koje morate delegirati!

26/04/2017
Kao profesionalnom kouču, može vam se desiti da vam uvek fali vremena između sastanaka sa klijentima, putovanja i logističkog planiranja. Pored toga, tu su zadaci koje ne volite da radite ili ih možda ne izvršavate onako dobro kako biste želeli. Međutim, uz svu današnju tehnologiju, možete unaprediti sve procese vezane za vaš koučing biznis. Šta je u stvari najvažnije? Delegirati drugima. Bitno je angažovati nekoga sa strane da obavi usputne operativne i logističke aktivnosti za vas.

Ispred vas je lista od nekoliko zadataka i oblasti koje sigurno možete delegirati nekom drugom, a da pritom ne izgubite na kvalitetu svojih usluga!

Administracija


Zadaci koji spadaju pod administraciju su često brojni i zahtevaju značajan deo vašeg vremena. Ovo podrazumeva zadatke vezane za komunikaciju, kao što je odgovaranje na mejlove i javljanje na telefon. Ono što je još uključeno je zakazivanje termina i mnogi drugi zadaci koji se redovno javljaju. Srećna okolnost je to što je ovakve zadatke najlakše delegirati, tako da možete razmotriti angažovanje virtuelnog pomoćnika radi preuzimanja administrativnih obaveza.

Računovodstvo


Jedna od bitnijih stavki koju morate delegirati jeste sve vezano za finansije. Fokusirajte se na odnos sa klijentima i nadograđivanje koučing znanja, umesto da se stresirate oko praćenja kasnih uplata i proveravanja da li su fakture poslate vašim klijentima. Angažovanje nekoga da organizovano i pregledno vodi vaše finansijske obaveze će biti jako važno kada se dođe do plaćanja poreza i finansijske revizije.

Istraživanje


Da biste osmislili uspešne marketinške kampanje ili pronašli validne programe za nadograđivanje svog iskustva, potrebno vam je konstantno istraživanje raspoloživih resursa, kako interno tako i eksterno. Angažovanje nekoga da vam pomogne u tome će vam doneti više detaljnih i dubinskih istraživanja. Na primer, možete istraživati konkurenciju, potrošače, meriti i analizirati dobijene podatke… Istraživač bi takođe mogao da sugeriše koje su nove relevantne oblasti za istraživanje o kojima niste prethodno razmišljali.

Web dizajn


Od svih zadataka koje imate, web dizajn i web development mogu vam uzeti najviše vremena, naročito ukoliko niste vešti u tome. U ovoj oblasti vam web dizajner / developer (svakako bi bilo idealno da angažovana osoba poseduje veštine u obe oblasti) može uskočiti i kreirati odličan sajt. Postoje i mnogi drugi zadaci koje možete delegirati, a koji su obuhvaćeni poslom web developera (SEO, hosting i mnoge druge) – zavisno od toga koliko ste spremni da platite za održavanje napravljenog sajta.

Društvene mreže


Biti prisutan na društvenim mrežama znači objavljivati sadržaj redovno u toku nedelje na nekoliko različitih platformi. Ovo takođe znači izgradnju vašeg ličnog brenda pored brenda kompanije – a u koučingu, važno je voditi računa o oba. Aktivnosti na društvenim mrežama vam mogu pomoći da izgradite svoj profesionalni brend, da se povežete sa onima koji vas prate i da povremeno sarađujete sa osobom zaduženom za vaše poslove vezane za marketing da biste proširili svoju publiku.

Marketing


Budući da se marketing kao oblast proteže od jedan-na-jedan prodaje, preko društvenih mreža, pa sve do članaka u novinama i gostovanja na televiziji, može vam predstaviti problem sledeće pitanje: „Na šta sad da se fokusiram? Kako da moj brend bude konzistentan?“ Srećna okolnost je to da se i sve „oflajn“ metode poput štampanja materijala ili organizovanje događaja, mogu delegirati bilo kome uz pomoć Interneta. Iskoristite te resurse!

Kreativno pisanje


Kao kouču će vam biti potrebni štampani materijali za vaše sesije. Kopirajter vam može pomoći u pisanju i uređivanju članaka tako da budu prilagođeni različitim klijentima. Oni vam takođe mogu pomoći u ažuriranju vašeg bloga i sajta tako što će redovno objavljivati novi sadržaj i uključivati vaše čitaoce ili pisati „gostujuće“ članke u vaše ime, za druge blogove i web sajtove. Možete ih zamoliti i da vam izrade mini knjigu u elektronskom formatu, koja pokriva vaš rad u oblasti koučinga (kao što smo mi izdali eBook „Kako pokrenuti svoj koučing biznis“)

Prostor za delegiranje vaših obaveza drugima je ogroman, i bilo bi dobro da ove prilike iskoristite da biste još više razvijali svoj koučing biznis. Bez angažovanja dodatne pomoći nije realno da se vaš biznis razvije u neko skorije vreme. Čak i da ne angažujete nekoga za stalno da vam obavlja te zadatke, malo pomoći u svakoj od ovih oblasti može značiti puno.