Sedam razloga zašto je koučing neophodan svakoj kompaniji – I KAKO VI MOŽETE TO DA ISKORISTITE

Sedam razloga zašto je koučing neophodan svakoj kompaniji – I KAKO VI MOŽETE TO DA ISKORISTITE

15/08/2017
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Sedam razloga zašto je koučing neophodan svakoj kompaniji – I KAKO VI MOŽETE TO DA ISKORISTITE
Sedam razloga zašto je koučing neophodan svakoj kompaniji
I KAKO VI MOŽETE TO DA ISKORISTITE

U poslednjih nekoliko godina pokazalo se da je profesionalni koučing značajno doprineo povratku investicija i razvoju kompanija. Koji su u stvari razlozi zbog kojih kompanije uvode koučing u svoju kulturu? Koji su dugoročni efekti koučinga? Na kraju, kako vi možete da benefitirate kao jedan obučeni, profesionalni kouč?
U kojim segmentima koučing pomaže kompaniji?
(izvor: ICF Global Client studies)

1. Koučing od strane profesionalca je ključan kada zaposleni preuzimaju liderske uloge u organizaciji. Strah od novog, barijere, učenje novih veština i postizanje većih ciljeva su stvari koje se mnogo lakše prevazilaze i ostavaruju uz sjajnog kouča.2. Koučing može pomoći kompaniji oko definisanja ključnih poslovnih ciljeva. Kouč sa zaposlenima radi na identifikovanju i kreiranju jasne i ključne poslovne cilje već će sa vašim zaposlenima raditi kako bi identifikovali i kreirali jasne i ključne poslovne ciljeve, kao i da bi definisali strategiju kojom će se ciljevi zaista ostvariti.

3. Koučing podstiče inovativnost i kreativno prevazilaženje izazova. Tokom koučing procesa, kouč pruža podršku zaposlenima u razvoju novih ideja i alternativnih rešenja. Kouč će takođe ohrabrivati nove perspektive, inspirisati zaposlene kroz dodatna pitanja tokom sesija i kreirati akcione korake sa njima.

4. Profesionalni koučing je važan model za upravljanje promenama – uključujući rast, menjanje kulture i uvođenje novih sistema. Zaposleni brže identifikuju trenutne prilike i izazove, prevazilaze strah od neizvesnosti koju donose nove stvari i maksimiziraju svoje potencijale koje već poseduju.

5. Kroz koučing proces postiže se bolje postavljanje ciljeva, a osobe koje su koučovane unutar organizacije pokazuju bolje performanse, kao i povećanje produktivnosti, efektivnosti i fokusiranosti na ostvarenje ciljeva.

6. Koučing zaposlenih doprinosi većoj ličnoj satisfakciji poslom, boljim balansom privatnog i poslovnog segmenta života, boljim komunikacionim veštinama i građenju samopouzdanja. Koučovani pojedinci dobijaju drugačiju perspektivu prema ličnim izazovima i prilikama, unapređuju razmišljanje i veštine potrebne za donošenje odluka i mnogo više doprinose kompaniji i njenom razvoju.

7. Uvođenjem koučinga, kompanija pokazuje da joj je stalo da razvoja zaposlenih, a sa druge strane, mnogo lakše privlači i zadržava talente, pa se vremenom fluktuacija zaposlenih smanjuje.

Kako meni ovo koristi kao budućem kouču?

Nakon što se sertifikujete i postanete profesionalni kouč, imate nekoliko načina kako možete da iskoristite svoju ekspertizu.

Interni kouč
Kako se pozitivne priče o koučingu šire u poslovnom svetu, sve više kompanija uvodi poziciju internog kouča. Takođe najtraženiji su HR-ovi koji su i sertifikovani profesionalni koučevi. Jedan od najbitnijih faktora jeste da trening koji pohađate bude ICF akreditovan. Sama akreditacija treninga od strane ICF-a vam pokazuje da je trening kvalitetan i ispunjava sve standarde internacionalne koučing federacije, tj. ICF-a. Kada se kompanija već odluči da otvori poziciju internog kouča, ovo je jedan od najčešćih zahteva.

Eksterni kouč kompanija
Kao profesionalni kouč, ne morate da budete zaposleni u kompaniji da biste istoj pomogli. Mnogi koučevi su ulaznu kartu u kompaniju dobili preko individualnog rada sa top menadžerima, tj. decision-makerima. Ako budete pokazali svoju ekspertizu bitnim individuama unutrar jedne kompanije, vremenom ćete predložiti saradnju i koučing projekat koji uključuje sve njihove tim lidere i ostale top menadžere. To je samo jedan od načina na koji možete pomoći kompaniji kao eksterni kouč. Opet ćemo napomenuti da kompanije i top menadžeri ne žele bilo kome da prepuste svoj lični razvoj i razvoj cele organizacije – najbitniji faktori će biti vaše iskustvo i sertifikati ICF akreditovanih treninga koji dokazuju vaš kvalitet.

Videli ste načine na koje koučing može da doprinese jednoj kompaniji, kao i predloge kako vi to možete da iskoristite kao kouč. Da li ćete pokrenuti svoj koučing biznis, ili ćete raditi kao profesionalni interni kouč kompanije – na vama je izbor. Ostalo je samo da odaberete vašu trening kuću. Kao što smo vam već i rekli, obratite pažnju na ICF akreditovane programe i treninge.

ericksons32