Razvoj kreativnosti – Kako razviti kreativnost uz pomoć koučinga?

Razvoj kreativnosti – Kako razviti kreativnost uz pomoć koučinga?

23/05/2019
  • anaradovanovic
  • Blog
  • Коментари су искључени на Razvoj kreativnosti – Kako razviti kreativnost uz pomoć koučinga?

Zvezdana noć. Dama sa bisernom minđušom misteriozno se osmehuje. Niste alhemičar, vaš ljubimac nije mravojed i apsolutno verujete da je kreativnost rezervisana isključivo za umetnike, pisce, glumce, arhitekte? Razmislite ponovo.

Šta je kreativnost i šta će to nama uopšte?

Prema definiciji, kreativnost predstavlja stvaranje nove jedinstvene vrednosti posredstvom mašte. Ogleda se u bogastvu ideja i originalnosti razmišljanja (out of the box pristup). Može nam pomoći da dođemo do inovativnih rešenja problema i ostvarimo značajne rezultate, a rezervisana je za svakoga ko je spreman da je u sebi osvesti i dalje razvija. Pa ipak, na svakom koraku susrećemo se sa rečenicom: “Ja to ne znam. Jednostavno nisam kreativan.”. A kada biste ipak bili kreativni? Kada biste ipak znali kako da razvijete kreativnost?

Evo kako vam koučing u tome može pomoći!

#1 Vi to zaista možete!

“Klijent ima sve potrebne resurse…”

…ali je svakako na vama kako i da li ćete te resurse iskoristiti. Prema dokazanoj metodologiji Erickson Coaching International-a, koučingu orijentisanom ka rešenju, sve što može da uradi jedna osoba, može da uradi bilo koji drugi čovek na planeti. To znači da je apsolutno moguće da budete kreativni kao Dali, Leonardo da Vinči, Vinsent van Gog, Johanes Vermer ili Koeljo. Da li ćete, na vama je da odlučite.

#2 Kreativnost je kao mišić. Ako redovno vežbate, ojačaće vremenom

Jedna od osnovnih tehnika koja se koristi u koučingu je vizualizacija. To je zato što naš um ne razlikuje ono što se već dogodilo od zamišljenjih akcija. Ukoliko možete da zamislite da ste ostvarili određeni cilj, ma koliko izazovan i dalek bio, utoliko ćete brže i lakše moći da definišete kako ćete tačno taj cilj ostvariti.

“Ako možete da sanjate da ste nešto uradili, možete to i da uradite.”

Da biste mogli da vizualizujete potrebno je da oslobodite svoju kreativnost i maštu. Ukoliko ne budete mogli odmah da dođete do željenog rešenja, ne brinite, to je sasvim u redu. Za neke stvari potrebno je vreme. Važno je da ne odustajete. Maštali ste kao dete, zašto ne biste mogli i sada?

#3 Da biste oslobodili kreativnost morate se osloboditi uverenja koja vas koče

Neretko se dešava da klijent u toku sesije zbog straha od greške, nepoverljivosti ili nedovoljnog znanja o samom koučing procesu počne da daje društveno poželjne, a ne iskrene odgovore na pitanja kouča. Situacija se dodatno usložnjava ukoliko je kompanija ta koja je angažovala kouča, a ne sam klijent,  jer on misli da je to samo još jedan od testova čije će rezultate neko dostaviti HR-u, što nije tačno. Koučing proces fokusiran je isključivo na klijenta, njegove potrebe, ciljeve i definisanje akcionih koraka za njihovo ostvarenje. Koučing nije test, te nema pogrešnih i tačnih odgovora. Takođe, važno je napomenuti da je sadržaj same koučing sesije strogo poverljiv, te da je kouč u profesionalnoj obavezi da sve informacije zadrži za sebe.

#4 Kreativnost pomaže da perspektivu pomerimo od problema ka rešenju

Ukoliko predugo gledate u crnu tačku, samo crno će vam i biti pred očima.

U toku koučing sesije ljudi najčešće govore o onome što ne žele da im se desi. O problemima koje nose na svojim plećima. Upiru prstom u svoje bližnje, šefa, kolege ili komšinicu koja ih je tog jutra veoma iznervirala. Kouč će u toku sesije bezbroj puta čuti “Neću”, a cilj je zapravo, da od klijenta dobije odgovor na pitanje “Ukoliko ( ________) nećeš, šta je ono što ustvari želiš?”. U ovom trenutku veoma je važno probuditi kreativnost kod klijenta. Podstaknuti ga da razmišlja o različitim mogućnostima i da za sebe izabere najbolju opciju. U nastavku se nalaze pitanja koja je poželjno postaviti: Šta bi bilo da je sve moguće? Kako bi to izgledalo? Možeš li da zamisliš? Možeš li bliže da mi opišeš?

Ukoliko vas ova tema bliže interesuje pridružite nam se 26. septembra na treningu „Umetnost i nauka koučinga“

Koucing-Coach

x
Saznajte više o treningu „Umetnost i nauka koučinga“!