Koja je razlika između koučinga i NLP-a?

Koja je razlika između koučinga i NLP-a?

05/05/2017
Ljudima često nije jasna razlika između koučinga i NLP-a. Po mom mišljenju, to se dešava iz dva razloga. Prvi razlog je to što se brojne NLP tehnike mogu koristiti u koučingu, a drugi je to što mnoge NLP škole proširuju svoj portfolio koučing treninzima, a da ih pri tom jasno ne odvajaju od NLP-a.

Razlika između koučinga i NLP-a


NLP predstavlja mnogo širu metodologiju koja se može primeniti u brojnim oblastima i na različite načine. To je metodologija koja se bavi identifikacijom, opisom i primenom uspešnih strategija u različitim oblastima života. Ona proučava na koji način ljudi reaguju na lična iskustva i na koji način pridaju važnost i značenje iskustvu kroz govor i ponašanje. Upravo zbog toga njegova primena je interesantna u svakoj oblasti ličnog razvoja (uključujući i koučing).

S druge strane, koučing predstavlja strukturiran način komunikacije koji klijentu omogućava da identifikuje najvažnije ciljeve i lične vrednosti, da definiše odgovarajuće strategije i preduzme akcione korake koji će mu omogućiti da postigne željene rezultate i ciljeve.

Iako postoji razlika između koučinga i NLP-a, ne možemo reći da se ove oblasti ne prepliću. NLP se bavi identifikacijom uspešnih strategija, a neke od tih strategija (tehnika) se takođe mogu koristiti i u koučingu. Koučing ne mora da bude povezan sa NLP-om, isto kao što ni NLP ne mora da bude povezan sa koučingom.

NLP je metodologija koja proučava strategije (tehnike, metode), dok je koučing metod (strategija) koji se koristi kako bi se pomoglo klijentu da ostvari željeni rezultat.

Peđa Jovanović, Professional Certified Coach (ICF) and Certified PCM Trainer