Motivacija – Kako da motivišete sebe onda kada vam baš ništa ne ide

Motivacija – Kako da motivišete sebe onda kada vam baš ništa ne ide

24/10/2019
  • anaradovanovic
  • Blog
  • Коментари су искључени на Motivacija – Kako da motivišete sebe onda kada vam baš ništa ne ide

„Od sutra ću! Definitivno!“

,rekli ste odlučno pre nego što ste pošli na spavanje. Dok se opuštate pre nego što utonete u san, na licu vam je smešak. Na korak ste do ostvarenja ciljeva. Ono što vam je „stajalo nad glavom“ konačno će sutra prestati da vas muči. Osećate se poletno i vrlo motivisano. Zaspali ste mirnim snom spremni za sve nove izazove koji vas sutra očekuju!

Jutro je svanulo. Probudili ste se mnogo kasnije nego što ste planirali! Alarm nije zvonio ili ga niste čuli. Užasno kasnite na veoma važan sastanak. Košulja je izgužvana, a kosa neposlušna. Feniranje je misaona imenica. Napolju kiša pljušti, a vi ste u žurbi zaboravili da ponesete kišobran. Nemate vremena ni za doručak, a kamoli za jutarnji džoging koji ste sinoć detaljno planirali. Kupujete kroasan u pekari i kafu za poneti. Ništa od zdravog doručka. Užurbano ulazite u automobil.

Nadate se da će jutarnji špic uskoro početi da jenjava, te da ćete pronaći parking mesto u blizini firme. Sreća vam se osmehnula. Ulica gde obično parkirate neobično je prazna. Međutim, vaše ushićenje nije bilo dugog daha. Upravo ste shvatili da je baš danas u toj ulici nastupila Zona, te da se parking od danas plaća. Vidno ste uznemireni i pokisli.

Pešačili ste 30 minuta od parking mesta do posla. Zakasnili ste na sastanak. Nervirali ste se oko gluposti. Uh…Toliko toga. Zapravo, kada malo bolje pogledate shvatate da niste uspeli da ispunite nijednu jedinu stvar koja vam je juče izgledala tako blisko i dostižno. Postajete frustrirani i demotivisaniji nego ikada. Biće bolje jednom. Valjda. Samo kada?

Ukoliko vas zanima kako da probudite motivaciju kod sebe i drugih, te ostvarite ciljeve, nastavite da čitate ovaj blog. Sa vama delimo praktične trikove i savete.

 

#1 Motivacija – Šta je ono što je meni važno?

Svako od nas ima snove. Svako od nas teži nečemu. Postoji ono nešto, što ga pokreće. Upravo to NEŠTO predstavlja naš izvor motivacije.

Sama reč motivacija zapravo se sastoji iz dva dela – motiv i akcija. Kako bismo ostvarili svoje ciljeve važno je da obe ove stvari budu istovremeno prisutne.

Motiv je ono nešto što nas pokreće. Ono zbog čega orni ustajemo ili uveče ležemo kasno. Za nekoga je motiv roditeljstvo, za nekoga značajan pomak u karijeri, za nekoga unutrašnji mir. Motiv zapravo predstavlja ono što nas pokreće na akciju.

Da bismo istrajali u ostvarenju ciljeva, potrebno je da imamo dobar razlog za to. Da znamo zašto nam je važno da nešto radimo. To zašto nam je nešto važno oslikava naše vrednosti i one za svaku osobu predstavljaju individualnu kategoriju.

Kako da otkrijete svoje vrednosti?

Profesionalni koučevi u radu sa svojim klijentima najčešće koriste tehnike postavljanja pitanja i vizuelizacije. Zbog izuzetno brzog načina života često zaboravimo da porazgovaramo za sobom. Da preispitamo sebe. Ukoliko vam je zaista važno da ostvarite svoj cilj, budete srećniji i ispunjeniji, odvojite za sebe 20 minuta.

Vežba: Uzmite papir i olovku. Idite na mesto na kom se osećate prijatno i gde možete da se osamite. Postavite sebi pitanje šta je ono što ja suštinski želim? To može biti određeno putovanje, više novca, šta god želite.

A zatim se zapitajte šta će mi to doneti? To može biti mir, sigurnost, ispunjenost ili bilo šta drugo. Kada budete odgovorili na ova pitanja, biće vam mnogo jasnije šta je ono ka čemu stremite. Osećaćete se bolje i ispunjenije.

 

#2 Motivacija kroz moć vizuelizacije

Ako možete da zamislite sebe kao pobednika, pobednik ćete postati.

Naš mozak je jedna vrlo zanimljiva stvar, koja krije mnoge tajne. Iako mi u svakodnevnom razgovoru pravimo razliku između, prošlosti, sadašnjosti, budućnosti. Onoga što se dogodilo pre par trenutaka ili pre par dana, naš mozak ne pravi ama baš nikakvu razliku između zamišljenih akcija i onoga što se dogodilo u nekom trenutku u prošlosti.

To znači da ono o čemu često razmišljamo, a nije se dogodilo može uticati naš um i akcije više od onoga što se dogodilo, a nismo mu dali preterano veliki značaj. Moć nesvesnog uma je neprocenjiva, te je ne bi trebalo podcenjivati.

Ako možete da zamislite (vizuelizujete sebe) kako nešto radite, to sasvim sigurno možete da ostvarite. Samo je pitanje kako?

Ono što je još važno istaći je da nije dovoljno samo da želimo, već da nam je to što želimo suštinski važno. To znači da ćemo istrajati čak i onda kada nam je veoma teško. Ukoliko se suočavate sa ovakvim izazovom, u sledećem koraku krije se rešenje.

 

#3 Kako istrajati onda kada motivacija počne da opada?

Da bismo nastavili onda kada postane teško, važno je da se setimo zašto smo počeli nešto da radimo. To će biti naš motivator. Naše gorivo.

Evo nekih primera kako bismo bliže pojasnili.

Niko ne kreće u teretanu zbog fizičkog izgleda, već onoga što će mu taj fizički izgled doneti. To može biti više samopouzdanja, zdravlje, a nekada je to samo onaj dobar osećaj nakon treninga.

Isto tako, niko ne radi samo da bi radio i zaradio, već da bi taj novac iskoristio za ono što je njemu važno, bilo da je to kupovina stana, automobili ili egzotično putovanje.

Ukoliko imate jasnu viziju onoga što želite da postignete, veća je verovatnoća da uspete.

Pratite nas. U nekom od narednih tekstova podelićemo sa vama trikove koje Google koristi kako bi izgradio vrhunske timove.

Ukoliko vas izgradnja vrhunskih timova bliže zanima, pridružite nam se na treningu „High Performance Team Coaching“!