Moj koučing biznis – kako targetirati publiku

Moj koučing biznis – kako targetirati publiku

03/07/2016
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Moj koučing biznis – kako targetirati publiku

Sigurno ste pomislili da pokrenete koučing biznis , i imate svoju viziju kako bi on funkcionisao, ali niste sigurni odakle da krenete. Razmišljate kakav će biti vaš brend, kako biste radili marketing i prodaju, ali postoji nekoliko ključnih stvari od kojih morate da krenete ako želite da pokrenete vaš koučing biznis i budete profitabilni.

Analiza i razumevanje vaše ciljne publike vam mora biti najvažnija stavka poslovanja, kako na početku pokretanja biznisa, tako i tokom samog poslovanja. Vaš koučing biznis će ostvariti rast i razvoj samo ako razumete potrebe i želje klijenata. Preduzetnici često greše u ovom koraku, jer ne umeju da odrede svoju ciljnu grupu ili precenjuju tržite na kome mogu da posluju. Naš savet je da prođete kroz ovih 7 pitanja koja će vam pomoći da odredite vašu ciljnu grupu.

Ko bi platio za moje usluge?


Postavite paralelu: kakvu uslugu nudite i da li ona može da koristi vašim klijentima. Ako vi nudite koučing sesije u oblasti biznisa, vaša ciljna grupa će se razlikovati od ciljne grupe life kouča. Vaši klijenti će biti osobe koje imaju poteškoća sa vođenjem biznisa, tima, ili kompanije. Potom istražite da li ti klijenti, iako se susreću sa nekim problemom, vide u vama rešenje i da li će želeti da plaćaju za vaše usluge. Marketing sektori često koriste “Google keyword tool”  da provere kolika je tražnja za određenom uslugom/proizvodom i da li ima svrhe ući u taj biznis.

Da li precenjujem moj doseg (reach)?


Na početku ste toliko zaljubljeni u vašu ideju i verujete u nju, da će vam se desiti da precenite veličinu tržišta. Ne pravite pretpostavke, već se okrenite vašim potencijalnim mušterijama, da biste dobili realističniju sliku o njima i veličini potencijalnog tržišta. Ako pogrešite u ovom koraku, troškovi marketinga će vam biti mnogo veći od planiranog, a nećete postići željeni efekat. Najbolje bi vam bilo da se povežete sa kompanijama, direktorima i menadžerima, anketirate ih, istražite koliko njih bi želelo vaše usluge i šta je to što vas trenutno diferencira od ostalih koučeva.

Šta moj network misli?


Želite da istražite tržište, a nemate veliki početni kapital, da biste lako mogli da intervjuišete potencijalne klijente kroz ankete, fokus grupe ili druge kanale, što iziskuje dosta finansijskih sredstava. Zato imate vašu mrežu prijatelja i kontakata za besplatan feedback! Mnogi ljudi će biti voljni da vam daju svoj savet ili mišljenje, kako bi vam pomogli da uspete u biznisu. Možete i da se povežete sa preduzetnicima iz drugih branši – jer su svi oni jednom radili isti ovaj posao. Linked In je svakako najefikasnija mreža koju treba da koristite za networking, kako sa preduzetnicima, tako i sa kompanijama i direktorima (a besplatna je!).

Da li ja već poznajem svoje tržište?


Na osnovu vašeg prethodnog iskustva i znanja, mislite da znate kako vaša publika razmišlja, i kako će reagovati na vaš proizvod. Biznis se ne zasniva na pretpostavkama. Ne samo da treba da se stavite u cipele vaših klijenata, već i da ih analizirate i pričate sa njima. Takođe, vremenom se preferencije menjaju, i nikad se ne zadržavajte na jednom istraživanju, jer će posle godinu dana verovatno biti zastarelo.

Analiza tržišta i konkurencije

Da li ima prostora da proširim svoje tržište?


Budite spremni da ćete u jednom trenutku morati da redefinišete ili proširite svoju ciljnu grupu. Na primer, na početku ste odredili da želite da počnete od lokalne zajednice. Kasnije možete da proširite svoj biznis na okolne gradove ili zemlje. Dovoljno je IT sfera razvijena, da vas ništa ne ograničava da držite koučing sesije klijentima u Americi i Kini.

Kako je moja konkurencija krenula?


Evaluiranje marketing strategija konkurenata vam može pomoći pri definisanju vaše target grupe. Kad definišete vašu ciljnu grupu, nemojte nikad da kopirate pristup vaše najveće konkurencije. Izaberite vaš stil i pristup, jer nešto mora da vas diferencira od drugih.

Kako ću pronaći buduće klijente za moj koučing biznis?


Kada krenete da definišete ciljnu grupu, istovremeno razmišljajte kroz koje marketing kanale ćete dopreti do njih. Izučite ponašanje klijenata, način donošenja odluka i njihovu demografiju. Pošto ćete prodavati preko sajta i online marketinga, morate da proučite njihovo ponašanje na internetu, što možete uraditi kroz analiziranje Facebook i Google analitika, kao i kroz različite blogove i sajtove. Facebook, Instagram, G+, Linked In, Twitter ili neke druge mreže možete da koristite da biste komunicirali poruku vašeg koučing biznisa – izbor je na vama, i zavisiće od vaše analize klijenata. Fokusirajte se na 2 mreže maksimalno – i redovno ih održavajte.

Budite analitični i razmišljajte kao vaši potrošači – ovo je tek prvi korak za uspešan koučing biznis. Mnogo toga vas tek čeka! Do sledećeg bloga, vaš Erickson Serbia.