Kako mentor razvija i podstiče ljude u timu?

Kako mentor razvija i podstiče ljude u timu?

15/06/2023
 • atmadmin
 • Blog
 • Коментари су искључени на Kako mentor razvija i podstiče ljude u timu?

U poslovnom svetu, uspeh tima često zavisi od vođstva i podrške mentora. On igra ključnu ulogu u razvoju i podsticanju talenta u jednoj firmi. Kroz trening „Umetnost i nauka koučinga“ u Erickson Coaching Serbia u Beogradu, steći ćete veštine koje će vam omogućiti da postanete onaj koji inspiriše i motiviše članove tima ka ostvarivanju njihovog punog potencijala.

Šta radi mentor?

On je vođa koji pruža podršku, usmerava i razvija talente u svom timu. Njegova uloga je da pomogne članovima tima da rastu, razvijaju se i postignu svoje ciljeve. On je osoba koja sluša, razume i gradi poverenje, a takođe pruža smernice i povratne informacije. Njegove ključne odlike u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji mogu se grupisati po sledećim stavkama:

slogan uspešnog mentora
slogan uspešnog mentora
 1. Razvoj talenata: Mentorstvo je izvanredan način da se talenat unapredi i razvije. Ono pomaže nadređenima da prenesu voje znanje, iskustvo i veštine na članove tima. Oni mogu pružiti smernice i podršku koja će pomoći talentima da brže napreduju, prebrode izazove i ostvare svoj puni potencijal.
 2. Prenos znanja i iskustva: Oni imaju dragoceno iskustvo koje mogu preneti na mlađe generacije i manje iskusne kolege. Ovaj prenos znanja omogućava timu da uči iz primera vođe, izbegava greške i brže napreduje. Mentorstvo takođe doprinosi očuvanju i prenošenju organizacijske kulture, vrednosti i tradicija.
 3. Inspiracija i motivacija: Pruža inspiraciju i motivaciju članovima tima. Kada imaju nadređenog koji veruje u njihov potencijal, članovi tima se osećaju podržano i podstaknuto da ostvare svoje ciljeve.On inspiriše sopstvenim primerom, pa tako postaje i uzor članovima svog tima, motivišući ih da se usude i izazovu sami sebe kako bi postigli izvanredne rezultate.
 4. Povećanje produktivnosti: Vođenje tima može imati pozitivan uticaj na produktivnost istog. Ono pomaže nadležnima da identifikuju i razviju ključne veštine kod članova tima, poboljšavajući njihove performanse i doprinoseći efikasnijem radu tima. Pruža im smernice, povratne informacije i podršku koja pomaže članovima tima da unaprede svoje veštine i postignu bolje rezultate.
 5. Povećanje zadovoljstva zaposlenih: Uspešan mentor doprinosi povećanju zadovoljstva zaposlenih. Tokom samog procesa, članovi tima osećaju se podržano i zbrinuto za njihov profesionalni razvoj.Ovo povećava njihovo angažovanje, motivaciju i lojalnost prema organizaciji. Kada ljudi osećaju da su deo podržavajuće i inspirativne radne zajednice, povećava se i njihova radna sreća.

Možda vas zanima i naš tekst o radu na sebi

Kojim veštinama bi mentor trebalo da vlada?

ilustracija učenja novih veština
ilustracija učenja novih veština

Jedna od ključnih osobina koju mentor treba da poseduje jeste da ume pažljivo i sa razumevanjem da sasluša sagovornika. Slušanje je jedna od najvažnijih veština kojom bi trebalo da vlada. On je strpljiv i pažljivo sluša izazove, ideje i potrebe članova tima. Ova sposobnost mu omogućava da razume i prilagodi se individualnim potrebama svakog člana tima.

Takođe, on je neko ko usmerava komunikaciju u željenom pravcu, koristeći različite strategije čini da razmena informacija postaje efikasnija. Vešt je u postavljanju pitanja koja inspirišu razmišljanje, podstiču diskusiju i dovode do novih ideja. Oni takođe koriste svoju komunikacijsku veštinu kako bi pružili smernice, povratne informacije i podršku članovima tima.

Emocionalna inteligencija je još jedna ključna osobina. Oni razumeju emocije svojih timskih članova i pružaju im podršku u teškim trenucima. Mentori su strpljivi, empatični i sposobni da grade pozitivnu radnu atmosferu koja podstiče saradnju i rast. Na taj način grade poverenje u timu, što automatski povećava efikasnost funkcionisanja tima i bolju produktivnost. Poverenje je osnova uspešnog vođenja tima. Nadređeni grade poverenje kroz doslednost, iskrenost i poštovanje.

Tehnike za uspešno mentorstvo

 1. Postavljanje ciljeva i dostižnih ciljeva: Ova tehnika uključuje usmeravanje i podršku u definisanju ciljeva koji su relevantni za njihov razvoj i napredak. Mentor pomaže u razumevanju kako postaviti SMART ciljeve (specifične, merljive, dostižne, relevantne i vremenski određene) i pruža podršku tokom celog procesa dostizanja definisanih ciljeva.
 2. Pružanje povratnih informacija: Pružanje konstruktivne i podržavajuće povratne informacije članovima tima je tehnika koja omogućava svim članovima da se razvijaju, prepoznaju svoje snage i slabosti i identifikuju oblasti za poboljšanje. Nadređeni treba da bude iskren, objektivan i pruži smernice za dalji napredak, uz istovremeno podržavanje i ohrabrivanje.
 3. Podsticanje samopouzdanja u timu:  Potrebno je da istaknu postignuća, pomognu u prepoznavanju talenata i podsticanju samopouzdanja. Na taj način pomaže se članovima tima da se suoče sa izazovima, preuzmu rizik i ostvare svoj puni potencijal.
 4. Podučavanje i deljenje znanja: Spremnost da se prenesu lična znanje, veštine i iskustvo članovima tima ogleda se u pružanju praktičnih saveta, deljenju najbolje prakse i obezbeđivanju pristupa svim raspoloživim obrazovnim resursima. Mentori mogu organizovati radionice i treninge u paru kako bi omogućili članovima tima da steknu nova znanja i veštine.
 5. Praćenje napretka i podsticanje osamostaljivanja: Praćenje napretka tima i podržavanje članova da postanu samostalni u ostvarivanju rezultata je tehnika koja uključuje redovno praćenje napretka, pružanje povratnih informacija, kao i podrške tokom razvojnog procesa. Potrebno je podsticati članove tima da preuzmu odgovornost za svoje učenje i donošenje odluka.

Zaključak o mentorstvu

mentor poznaje niz veština
mentor poznaje niz veština

Mentorstvo je izuzetno važno za razvijanje talenta u timu. Ono ima ključnu ulogu u poslovnom svetu, jer se putem njega pružaju podrška, smernice i inspiracija članovima tima. Kroz različite tehnike, kao što su postavljanje ciljeva, pružanje povratnih informacija, podsticanje samopouzdanja, podučavanje i deljenje znanja, te praćenje napretka i podsticanje osamostaljivanja, oni mogu pomoći timu da ostvari izvanredne rezultate.

Erickson Coaching Serbia u Beogradu nudi trening „Umetnost i nauka koučinga“ koji je osmišljen da obuči nadređene i vođe kako bi efikasno koristili koučing pristup. Kroz ovaj trening, polaznici će naučiti kako da postanu istinski vođe i razviju svoje veštine slušanja, komunikacije i emocionalne inteligencije, i izgrade poverenje u timu.

Učestvovanje u ovom treningu pruža priliku da se stekne duboko razumevanje mentorstva i da se unaprede veštine vođe. To će omogućiti polaznicima da postanu vođe koje inspirišu, motivišu i razvijaju talente u svom timu, stvarajući produktivno radno okruženje gde se svi članovi tima osećaju podržano i podstaknuto.

Ako želite postati mentor koji će efikasno razvijati i podsticati talente u svom timu, priključite se treningu „Umetnost i nauka koučinga“ u Erickson Coaching Serbia. Pridružite se zajednici vođa koji su posvećeni kontinuiranom učenju i unapređenju svojih veština. Zaplovite putem uspeha i ostvarite izvanredne rezultate zajedno sa svojim timom.