Lični razvoj – razvoj vaše misije

Lični razvoj – razvoj vaše misije

17/06/2019
  • anaradovanovic
  • Blog
  • Коментари су искључени на Lični razvoj – razvoj vaše misije

Lični razvoj dolazi vremenom, a na rođenju vaši mogu samo maštati šta ćete biti. Zamislite da ste danas rođeni. Drugi će odmah reći – biće lekar, podrazumeva se, baš kao otac! Dolazite u svoj dom, a krevetac sa minijaturnim belim mantilićem spremno čeka. Prvo odelce na kome je izvezeno vaše ime sa prefiksom DR. Kada odrastete dovoljno, dobićete i plastični stetoskop, razume se. Trebalo bi naravno, da budete i pravi gospodin. Poliglota. Zbog toga ćete već od treće godine krenuti da učite engleski jezik, od sedme nemački, a dvanaeste latinski. Valja se spremati se za titulu studenta generacije na Medicinskom fakultetu, a možda čak i celog Univerziteta.

Da li imate ostvaren ili ipak neostvaren život?

Na zidu porodične kuće ponosno vise dve Vukove diplome i šest Dositeja. Imate brojna priznanja i odlikovanja za istraživačke radove. Član ste Mense. I Rottary kluba. Igranje golfa i sviranje klavira se podrazumeva. Do svoje tridesete ste već oženjeni, do 31. čekate prvo dete, a vaša specijalizacija se polako bliži kraju. Imate eminentne prijatelje, ugledne ljude. Proputovali ste ceo svet, imate 5 stanova, kuću na moru i vozite najbolji auto na Dedinju. 

Ako ste silno želeli da danas ovo budete, onda je sve ovo vaš lični razvoj. Ali ako ovo nisu bili vaši snovi, pitamo vas gde to vozite ako sve ovo ne želite? Ako ipak želite da postanete umetnik, programer, advokat, kuvar ili menadžer i baš vas briga što su ove profesije „potpuno beskorisne i više liče na prodavanje magle“? Ukoliko lični razvoj ne uzmete u svoje ruke, postaćete vi lekar sa tim velikim DR, ali više ćete ličiti na Milorada Cvijovića iz Nušićevog dela koje nosi onoliko nesreće za vas, koliko je veliko i to DR.

Kako da vaš lični razvoj bude zaista vaš?

Kako da budete ispunjeni i u skladu sa sobom? U nastavku ispod ističemo nekoliko saveta, te se nadamo da će vam pomoći da otkrijete šta je ono što vas zanima da biste mogli da unapređujete svoju ličnost. Ovo je veoma važna stavka u životu svakog pojedinca, jer ako lični razvoj izostane, pitanje je koliko ćete vi ili neko drugi biti srećni kasnije tokom života. Kada pronađete ono što vas zaista čini srećnim i saznate da je to nešto vredno truda, ulaganja vremena, znoja, suza, nekad i nespavanja, onda znate da je to vaš cilj koji treba da sledite. 

Hajde da saznamo vidimo šta je ono suštinski želite

Znamo da ne želite da vam neko drugi kroji sudbinu i govori vam šta je ono što bi trebalo da uradite, ali ako to ne želite, šta je onda ono što suštinski želite? Postavljanje jasnog cilja je ključni sastojak za vaš lični razvoj. U koučingu, cilj je poput svetionika čije nam svetlo govori kuda bi trebalo da se krećemo. Čak i kada je more nemirno, odnosno kada nailazimo na različite prepreke i poteškoće, cilj je ono što će nas motivisati da kurs držimo čvrto, kako bismo ostvarili ono što želimo. Razmislite šta je ono što vas čini srećnim, ispunjenim, mirnim? Kako želite da vaš život izgleda za godinu dana? A za pet godina? Ukoliko vam je potrebna pomoć u postavljanju ciljeva, saznajte u nastavku kako da razvijate karijerni put.

Kako ćete ostvariti ono što želite – akcioni plan za vaš lični razvoj

Kada govorimo o razvoju lične misije, morate sebi dati vremena. Ciljevi koje postavljate verovatno će biti veoma ambiciozni, te će zahtevati dosta rada, truda i energije. Naravno da se od vas ne može očekivati da ih ostvarite odmah. Takođe, neretko se dešava da paralelno želimo da napredujemo u karijeri, postanemo bolji roditelj, naučimo još jedan jezik ili ovladamo novom veštinom, posvetimo se sebi, hobijima i prijateljima. Mnogo je toga potrebno uraditi, a vremena je nekako uvek malo.

Pitajte se: Šta je ono što želim da ostvarim da bih bio zadovoljan sobom narednih godina

  • Ispišite sve te ciljeve i želje na jedan papir. Vodite računa da ciljevi nose etiketu S.M.A.R.T. 
  • Šta vam je najvažnije da ostvarite u ovom trenutku? Prioritetizujte aktivnosti koje ste napisali tako što ćete pored svake staviti broj. Ukoliko ih npr. ima 10, označite sa 1 cilj koji vam je najvažniji, a sa 10 cilj koji vam je najmanje važan u ovom trenutku. Krenite u ostvarenje ciljeva prema prioritetima. 
  • Lični razvoj trebalo bi da bude kao DNK. Nešto jedinstveno i samo vaše. Zbog toga je važno da ciljevi koje postavljate budu pod vašom kontrolom. 
  • Ekologija cilja je veoma važna za lični razvoj. Ukratko, ekologija cilja ispituje kako će ostvarenje vašeg cilja uticati na vama važne ljude. Ovo je veoma važan, te neizostavan deo svake koučing sesije jer ukoliko ostvarenje vašeg cilja na bilo koga iz vašeg okruženja utiče negativno, mala je verovatnoća da ćete ostvariti cilj. Npr. Ukoliko ste dobili neverovatnu ponudu za posao iz snova u Švajcarskoj i to baš u firmi u kojoj ste oduvek želeli da radite, mala je verovatnoća da ćete prihvatiti ponudu ukoliko to znači da se morate odreći svoje porodice na par godina.