Koučing termini: da li znate razliku?

Koučing termini: da li znate razliku?

04/05/2017
Pojedinci i organizacije koji su zainteresovani za obrazovanje u oblasti koučinga često ne razumeju razliku između sertifikacije, lične akreditacije i akreditacije treninga. Mnoge koučing škole promovišu svoje sertifikate kao međunarodno priznate, ali često nije jasno objašnjeno šta međunarodni sertifikat zapravo znači. Internacionalna koučing federacija (ICF), vodeća globalna organizacija posvećena razvijanju i unapređenju koučing profesije, postavljanjem visokih standarda, pružanjem nezavisnih akreditacija i širenju globalne mreže obučenih profesionalnih koučeva, insistira na tome da se navedeni koučing termini jasno definišu i da se poznaju razlike između njih.

Sertifikacija


Svaka koučing škola ima svoj sertifikat koji izdaje svojim polaznicima nakom završene obuke. Međutim, prava vrednost tih sertifikata je često pod znakom pitanja, kao i kriterijumi za njihovo izdavanje. Obično kriterijume postavlja osoba koja vodi obuku i u najvećem broju slučajeva svi polaznici koji su platili obuku i zadovoljili minimalne kriterijume dobijaju sertifikat.

Lična akreditacija


Lične akreditacije (engl. credentials) izdaju nezavisna profesionalna udruženja. To su profesionalni standardi koučing udruženja koji se izdaju pojedincima. One potvrđuju da:

  • je kouč proveo određen broj sati na koučing treningu
  • kouč ima određen broj sati ili godina provedenih u radu sa klijentima
  • je kouč uspešno prošao procenu koučing znanja (Coach Knowledge Assessment)
  • su koučing veštine kouča procenjene od strane ICF individualnih stručnih mentora

Individualne ICF akreditacije je potrebno obnavljati svake 3 godine. Da bi obnovio ICF akreditaciju, kouč mora da provede u kontinuitetu određen broj sati na različitim treninzima, a za neke nivoe akreditacije potrebno je i da prođe dodatnu procenu.

Na primer, ja sam svoju ICF akreditaciju dobio 2010. godine i do sada sam morao da je obnovim dva puta. Trenutno sam bez akreditacije zato što mi je potrebno još nekoliko sati kontinuirane koučing obuke. Posle 2000 sati koučinga to baš i ne deluje kao nešto posebno, ali s druge strane to je jedan od kriterijuma koji pravi razliku kada je reč o profesionalnom koučingu.

Lična akreditacija pokazuje da se kouč stalno usavršava i da nezavisna organizacija procenjuje njegovo znanje.

Akreditovanost treninga/programa


Pored koučeva, ICF akredituje pojedinačne trening programe. Programi koji zadovoljavaju ICF kriterijume dobijaju ICF akreditaciju. Akreditovani programi se takođe, na svakih nekoliko godina, ponovo procenjuju kako bi standardi akreditovanih programa ostali na visokom nivou.

Zato vam savetujem da dobro razmislite o programu koji ćete pohađati da biste unapredili ili razvili svoje koučing veštine.

Peđa Jovanović, Professional Certified Coach (ICF) and Certified PCM Trainer

Ukoliko ste zainteresovani za ICF akreditovane koučing programe, Atria Group sprovodi ICF akreditovane treninge u Beogradu, Pragu, Podgorici i Lisabonu: