Koučing priča vredna oskara

Koučing priča vredna oskara

19/09/2017
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Koučing priča vredna oskara

Sigurni smo u to da su mnogi od vas pogledali film “Kraljev govor”. Film koji je obeležio 2011. godinu, osvojivši 4 Oskara, film kroz koji shvatamo kako je promena ponašanja i razbijanje uverenja kod ljudi moguća. I to ne samo u filmu, već i u stvarnosti.

Kroz ceo film se prožimaju tehnike koučinga koje koriste vrhunski koučevi današnjice. Zato je ovo film koji, i ako ga niste gledali, treba da se nađe na repertoaru vaših omiljenih filmova.

Geoffrey Rush (kao Lionel Louge, logoped) koristi koučing u radu na teškoj govornoj mani Colina Firtha (kao Kralj Džordž VI). U teškim danima, kada svet klizi prema ratu, državi je potreban kralj koji uliva poverenje. Kralj koji može da motiviše naciju u teškim vremenima. Ulozi su visoki. Kao kraljev terapeut, dok radi na njegovom glasu, govoru i javnom nastupu, Lionel obraća pažnju na celu kraljevu ličnost, pogotovo na duboko ukorenjena uverenja koje tradicionalni pristupi nisu mogli da reše.

Lionelov način rada je potpuno neoubičajen i kao kouč on:

• Insistira na autentičnom odnosu, ne dozvoljavajući da uloga kralja i njegova pozicija definišu međusobni odnos u potpunosti. Lionel priča sa običnim čovekom kojeg čak naziva i njegovo kraljevsko visočanstvo Berti. Uloge koje imamo u životu pružaju osećaj identiteta koji nas čuva i naš svet čini predvidljivim. Povećana identifikacija sa ulogama često otežava samu ličnu promenu. Zadatak kouča je da osporava ograničavajuće pretpostavke u vezi sa ulogom, kako bi osoba ispoljila drugačija ponašanja.

• Ne dozvoljava da se ego ispreči u radu sa tako poznatim klijentom. Kada je prvi put čuo ko je potencijalni klijent, videli smo kako kratko odgovara na ovaj poziv. I momentalno on se vraća svojim standradima, insistirajući na tome da čak i vojvoda od Jorka mora doći u njegov studio po pomoć.

• Zauzima pozitivan stav, konstantno veruje u promenu i pokazuje jako uverenje u to da kralj može naučiti da jasno govori. Kouč veruje u klijenta čak i kada klijent ne vidi mogućnost da ostvari svoje potencijale.

• Postavlja visoke zahteve za postizanje uspeha. Na primer, rad sa kraljem će biti uspešan samo ako se dešava u Lionelovom radnom prostoru i to svakodnevno. Kouč mora da insistira na tome da koučing proces bude sproveden onako kako on smatra da je nabolje za klijenta. Ukoliko se proces prilagođava zbog toga da bi se kratkoročne potrebe klijenata zadovoljile, na kraju će se proces završiti bez željenih rezultata.

• U čitav proces uključuje i rad na telu zahtevajući od Džordža da se kotrlja po podu, trese i na taj način se oslobodi starih obrazaca i uverenja. Naše navike su ukorenjene i u našem telu: sviranje, igranje, ples i pomeranje tela će nam otkriti nove mogućnosti.

• Navodi kralja na samoposmatranje. Lionel suočava Džordža sa dokazima da njegovo mucanje nije nepobedivo kao što je on uvek mislio. Uvid u to da može tečno da čita Šekspira ga iznenađuje, kao i momenti kada ga Lionel podstiče na bes. Ovi trenuci mu otvaraju nove mogućnosti, pokazuju mu da je trajna promena moguća, i time mu jačaju poverenje i posvećenost samom procesu. Kada nađemo pukotine u našim uverenjima, u stanju smo da vidimo i proširimo očekivanja da se izgradi nešto novo.

• Insistira da Džordž vežba nove navike i načine na koje radi stvari. Ekscentrični Lionel jednostavno iz iskustva zna šta funkcioniše i insistira da kralj odradi svoj posao.

• Vežba je suština stvaranja održive promene i rasta. Neuroplastičnost, iako Lionel nikada nije čuo taj termin, omogućava menjanje čak i duboko ukorenjenih ponašanja i obrazaca razmišljanja. Suština je u vežbi!

Na kraju krajeva, sve što naučimo moramo i primeniti u praksi. Pozvaćemo se na Jodu koji je rekao da postoji samo: ,,Uradi to. Ili nemoj. Samo nemoj da pokušavaš“ To je ovaj trenutak u kojem se namere i težnje suočavaju sa stvarnošću. Trenutak u kojem se idealno sreće sa stvarnim.

Sjajna završna scena u kojoj se kralj Džordž obraća svom narodu (u tom trenutku trećini svetske populacije) je ispunjena napetošću, jer je kraljeva spremnost da razbije stara uverenja i prihvati nove navike stavljena na test u najbitnijem trenutku za naciju.

Toliko toga možete da primetite u ovom filmu, što može da vam koristi u vašoj koučing praksi. Ukoliko ste već gledali film, pogledajte ga ponovo sa prethodno navedenim na umu. Ukoliko niste, neka Vam to bude prioritet jer ćete u njemu videti koučing iako ovaj izraz u to vreme nije ni postojao.

Koje stvari iz ovog filma možete probati u koučingu? Na koji način možete postati jači oslonac za svoje klijente? Da li ste spremni da kreirate snažne zahteve za svoje klijente kako biste poboljšali kvalitet koučinga?