Moj koučing biznis – online marketing

Moj koučing biznis – online marketing

14/07/2016
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Moj koučing biznis – online marketing

Online marketing je jedna od najvažnijih stavki o kojoj treba da vodite računa pri započinjanju i vođenju koučing biznisa, jer će on većinski dovesti do vašeg pozcioniranja među konkurencijom. Koučing nije opipljiv proizvod, tako da je online marketing među najefektivnijim načinima na koji možete da pozicionirate svoj biznis. Jednom kada sve segmente pokrenete i počnete redovno da ih koristite, promocija vašeg biznisa će trajati 24/7.

Online marketing – osnovni pojmovi


Kontent (sadržaj) koji komunicirate kroz vaše online kanale treba da je povezan sa najvećim snovima, željama, strahovima i izazovima vaših mušterija. Kada pravi klijent naleti na vaš kontent, prepoznaće sebe i biće prirodno privučen ka rešenju koje mu vi nudite.
Sam internet marketing se bazira na tom prirodnom privlačenju, tj. na „pull“, a ne na „push“ marketingu. Šta to znači? Umesto da gurate ljude („push“) da plate vaše usluge, da dođu kod vas – jer ste vi najjeftiniji/najbolji/najkvalitetniji, treba da strateški delite korisne informacije kako biste zaintrigirali potencijalne klijente.
Morate shvatiti da je Internet marketing oblast koja zahteva ekspertizu sama po sebi. Pored toga što ste kouč, morate da budete upućeni u marketing i prodaju. Jer ako imate robu koju ne iznesete na tezgu, vaša roba će propasti. Bolje bi bilo da se vi sami uputite u marketing kao oblast i da sami vodite bar neke segmente online marketinga, iz 2 razloga: prvo, mnogo ćete bolje vi sami znati da predstavite vaš proizvod nego neka agencija i drugo: manje će vas koštati.
Pak, ako vas hvata panika od pomisli na uređivanje sajta, pisanje blogova i vođenja društvenih mreža i email marketinga, onda bi bilo najbolje da imate neku osobu kojoj ćete delegirati bar deo tog posla. Na kraju dana, cilj treba da vam bude da 80% svog vremena provedete u koučingu, tj. bavljenju stvarima koje volite.

online marketing planiranje

6 stvari koje su temelji vašeg online marketinga


Online marketing je preširoka oblast da bismo sve oblasti i detalje obuhvatili u ovom blogu. Za početak, prođite kroz kratku listu važnih koraka kroz koje morate da prođete pri planiranju i izvršavanju online marketinga:

  • Napravite svoj sajt. Najbolje bi bilo da sam sajt bude u WordPress-u, jer održavanje nije skupo, lako možete da menjate informacije, prilagođavate, a potrebno je par dana maksimalno da se isti sajt pokrene. Nakon što vam neko napravi sajt (pretpostavka je da ne znate to sami da uradite), naučite kako da sami uređujete sajt. Nije vam potrebno dugo vremena da savladate WordPress, a automatski smanjujete troškove na minimum. Takođe, kada prođete Erickson koučing program, dobijate našu podršku i savete na šta da obratite pažnju prilikom pravljenja sajta.
  • Uvek nove sadržaje/vesti/blogove sa sajta podelite na svim društvenim mrežama (Facebook, Linked In, G+ i druge mreže). Samim tim, na različitim mestima, u zavisnosti od toga gde se kreću, ljudi će videti vaš novi blog, koji će ih dovesti na sajt. Bitno vam je da SAV sadržaj koji postavljate na drugim mrežama pored sajta, upućuje ljude na sajt, gde će imati više informacija o vama, vašim uslugama i programima.
  • Cilj vam je da sakupite što više kontakata i informacija o zainteresovanim klijentima. Jedan od načina jeste da im na sajtu ponudite besplatan i kvalitetan sadržaj koji će dobiti, ako se prijave na vašu mailing listu, tj. ako ostave svoj kontakt. Na taj način gradite svoju bazu zainteresovanih klijenata. Vaš poklon može biti članak/blog (“Top 10 načina za…”), alati za samoprocenu (“Koji ste tip ličnosti?” ili “Alati samomotivacije”…), audio snimak (“Saveti Merilyn Atkinson o razvoju dostizanju ciljeva – koraci”), ili bilo šta što će vaš budući klijent prepoznati kao dodatnu vrednost koju ne može da dobije nigde drugde osim kod vas.
  • Saveti, newsletteri, video snimci, blogovi ili miks svega – napravite vaš sistem za društvene mreže preko koga ćete komunicirati sa vašom ciljnom grupom. Redovno pratite ustanovljeni sistem i naviknite vašu publiku na njega. Za vođenje online marketinga i marketing kampanja je potrebno imati strategiju i dugoročniji plan. Deliti nešto na mrežama radi reda može imati i negativni efekat na vaše potencijalne klijente – čim niste interesantni, okrenuće se drugom kouču koji će im pružiti dodatnu vrednost.
  • Optimalno bi bilo da odaberete 3 ili 4 društvene mreže na kojima ćete biti prisutni. Facebook i Linked In su obavezni, a pored njih odaberite Instagram, Twitter ili G+. Lakše će vam biti da se fokusirate na tri mreže i da date svoj maksimum pri vođenju. Kada budete proširili biznis i marketing tim, proširite se i na druge mreže.
  • Jedna od važnijih stvari za održavanje konstantnog kontakta sa potencijalnim i trenutnim mušterijama jeste kvalitetan email marketing. Takođe, u skorije vreme se pojavio termin “lead nurturing” – vaš zadatak jeste da konkretnom kampanjom koja će biti automatizovana “negujete vaše klijente” i održavate ih konstantno motivisane za dalju kupovinu. Obratite pažnju da i email kampanje budu isplanirane – nikako ne smete svoje mušterije zapostaviti, a ovo vam je savršena prilika da na jeftin (ili besplatan) način održavate kontakt.

Ove stavke online marketinga su bile temelji vaše promocije i pozicioniranja. Vremenom će se kockice složiti, dobićete širu sliku i moći ćete da gradite bolje mreže i jači brend. Ne brinite, pored temelja, dodaćemo još dosta kockica da bismo zajedno uspeli u izgradnji vašeg koučing biznisa. Takođe, kada se odlučite na korak da postanete sertifikovani Erickson kouč, mi ćemo biti tu da vam pružimo podršku tokom celog procesa osnivanja biznisa.