Koji kouč želite da postanete? Izaberite svoj pravac

Koji kouč želite da postanete? Izaberite svoj pravac

30/11/2017
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Koji kouč želite da postanete? Izaberite svoj pravac

Šta je vaša strast? Da li je to rad sa ljudima na njihovom razvoju, postavljanje i dostizanje ciljeva i motivisanje drugih? Ako jeste, koučing je delatnost koju bi trebalo da razmotrite kao svoju buduću karijeru. Želimo da vam pokažemo nekoliko načina kako možete da razvijete svoj biznis i pokažete ekspertizu profesionalnog kouča.

INTERNI KOUČ U KOMPANIJI

Kako se pozitivne priče o koučingu i njegovim efektima šire u poslovnom svetu, sve više kompanija uvodi poziciju internog kouča. Takođe najtraženiji su HR-ovi koji su i sertifikovani profesionalni koučevi. Jedan od najbitnijih faktora jeste da koučing trening koji pohađate bude ICF akreditovan. ICF akreditacija je oličenje kvaliteta i ispunjenih standarda, tako da nećete pogrešiti. Kada se kompanija već odluči da otvori poziciju internog kouča, ovo je jedan od najčešćih zahteva.

EKSTERNI BIZNIS KOUČ TOP MENADŽERA I TIM LIDERA / BUSINESS COACH

Kao profesionalni kouč, ne morate da budete zaposleni u kompaniji, već možete pokrenuti svoj biznis. Kao samostalan kouč, jedna od opcija je rad sa top menadžerima u kompanijama, tj. decision-makerima. Oni predstavljaju bitan faktor za dalje širenje posla u datoj kompaniji. Ako im pokažete svoju ekspertizu, vremenom ćete moći da predložite dalju saradnju, koučing projekte i širenje koučing prakse na sve njihove tim lidere i top menadžere. To je samo jedan od načina na koji možete pomoći kompaniji kao eksterni kouč. Opet ćemo napomenuti da kompanije i top menadžeri ne žele bilo kome da prepuste svoj lični razvoj i razvoj cele organizacije – najbitniji faktori će biti vaše iskustvo i sertifikati ICF akreditovanih treninga koji dokazuju vaš kvalitet.

KOUČ TIMOVA / TEAM COACH

Pored rada 1 na 1 sa top menadžerima i zaposlenima u jednoj kompaniji, sledeća oblast u kojoj možete da se usavršavate jeste timski koučing. Za ovu oblast, potrebna su vam dodatna usavršavanja i treninzi, jer timski koučing zahteva mnogo veće iskustvo neko individualne koučing sesije. Naravno, kada budete prošli trening za timskog kouča, bićete mnogo bolje pozicionirani jer ima svega nekoliko sertifikovanih koučeva za timski koučing.

LAJF KOUČ / LIFE COACH

Jedno od najčešćih usmerenja koučeva jeste lajf koučing, gde možete da radite sa ljudima na njihovim ličnim ciljevima. U okviru lajf koučinga, postoji nebrojano mnogo oblasti u kojima možete da se usavršite. Tu su porodični kouč, kouč za ljubav, fitness kouč, kouč za lične finansije… Na vama je da izaberete oblast, tj. nišu u kojoj imate nekog iskustva, jer ćete tako mnogo bolje voditi same sesije.

Ako se odlučite da zakoračite u koučing vode i gradite novu karijeru, dobro proučite sve aspekte koučing biznisa, način pokretanja, građenja ličnog brenda, targetiranja budućih klijenata i ličnog usavršavanja. Mali je procenat koučeva koji istraju i uspeju u ovom biznisu.

Kako smo istakli, veoma je bitno da koučing treninzi za koje se prijavite budu akreditovani od strane Međunarodne federacije koučeva (ICF) i drugih svetskih asocijacija. U Srbiji, jedini trening za profesionalni koučing koji je akreditovan od strane ICF-a jeste trening “Umetnost i nauka koučinga”. Sledeća generacija koučeva počinje sa svojim koučing putovanjem 12. aprila 2018. godine. Krenite na vreme da planirate svoj razvojni put – pročitajte više informacija o treningu na LINKU.