Ko je bio Milton Erikson?

Ko je bio Milton Erikson?

19/09/2015

Neuro-lingvističko programiranje i savetovanje usmereno ka rešenju su pristupi koji su nastali iz studija nekolicine najuspešnijih američkih terapeuta. Među njima našao se i Milton Erikson po kome je Eriksonov Internacionalni Koledž dobio ime.

Opšte je poznato da oni izvan grupe često kreiraju vredna zapažanja i uočavaju razlike koje oni unutar grupe ne primećuju. Na više načina, izuzetno briljantan i neobičan dr Erikson bio je autsajder u svom društvu, istražujući prirodu bolesti, percepciju i isceljenje. Uprkos mnogim poteškoćama, među kojima je i daltonizam, posedovao je odličnu moć zapažanja.

Pored uspešne terapeutske karijere zahvaljujući kojoj je postao legenda svog vremena, Erikson je tragove svog rada ostavio i u mnogim knjigama čiji je autor. Njegovi radovi o tome kako pokrenuti prirodno isceljenje u drugima, uz zapažanja njegovih učenika i onih koji su istraživali njegov rad, predstavljaju rudnik znanja i uvida u ljudski um i psihoterapiju koji će decenijama kasnije biti istraživani od strane Eriksonovih istomišljenika.

Njegova pretpostavka da svako ponašanje ima pozitivnu nesvesnu nameru izazvalo je fundamentalnu promenu paradigme u modernoj psihoterapiji i predstavlja osnovu savetovanja i koučinga usmerenog ka rešenju. Studije koje se odnose na to koje tehnike su uspešne i kako se ljudi menjaju, neizbežno dovode do jasnih razumevanja o tome kako pokrenuti proces isceljenja. Ovo je umnogome doprinelo razvoju neuro-lingvističkog programiranja kao i savetovanja i koučinga usmerenog ka rešenju.

Do danas, aspekti Eriksonovog nasleđa sastavni su delovi nekih od najnaprednijih modela o ljudskom potencijalu i ponašanju kao i oblasti psihoterapije. Njegov rad inspirisao je veliki broj studija o prirodi svesnog i nesvesnog uma, hipnozi i psihoterapiji.