Kako HR može da pomiri različitosti u timu i dovede kompaniju do cilja?

Kako HR može da pomiri različitosti u timu i dovede kompaniju do cilja?

03/03/2022
  • kristina.cukovic
  • Blog, Vesti
  • Коментари су искључени на Kako HR može da pomiri različitosti u timu i dovede kompaniju do cilja?

 

Pre više od 15 godina je od mene kao osobe koja radi u HR-u tražen je izveštaj o broju menadžera po polu, njihovim zaradama i razlikama u istim. Tada sam shvatila da je deo mog posla i različitost kojoj treba da se posvetim.

 

Različitost nije samo u različitim polovima zaposlenih. Rasa, etnička pripadnost, starost, nacionalno poreklo, seksualna orijentacija, fizička sposobnost, mentalna sposobnost, obrazovanje, vera, porodični status. Osnovne različitosti postale su teme kojima treba da se bavim na najbolji mogući način. Da razumem njihove potrebe i pokušam da pomirim ove različitosti u okviru kompanije u kojoj sam radila.

 

HR

 

Kao rukovodilac HR funkcije bavila sam se i organizacionom različitošću. Različite funkcije, opisi poslova, vrsta radnog odnosa, sindikalna pripadnost. Da li osnovne različitosti osobe treba razmatrati i u kojoj meri u okviru kompanije?

 

Od tadašnjeg nadređenog sam dobila savet:

„Ukoliko želiš dobro da radiš svoj posao različitost je neophodna u svim segmentima kojima se baviš, inače ćeš upasti u zamku uravnilovke koja našu kompaniju neće dovesti do željenog cilja“.

 

Različitost funkcija u okviru kompanije, međusobno nerazumevanje i otežana saradnja su me navele da razmišljam o rešenjima kako da se pomire njihove potrebe i ciljevi koji su suprotstavljeni.

 

Da li je to zajednički sastanak, tim bilding, timski koučing, trening vezan za dobru komunikaciju, promena korporativne kulture ili nešto drugo? Rešenja su brzo došla.

 

Kako fantastičnog eksperta koji je različit od ostalih i po znanju i po potrebama i po ponašanju uklopiti u tim? Kako ga motivisati i zadržati? Da li je to mentorstvo ili posebne beneficije baš za njega kako bi dao svoj maksimum? Kako ostalim zaposlenima objasniti zašto je pristup prema njemu poseban? Da li ga prepustiti konkurenciji jer ne razumemo njegove potrebe koje se razlikuju od većine zaposlenih? Odgovor je jasan.

 

Prvo sam krenula od svoje funkcije. Kako HR može da pomiri ove različitosti i dovede do postavljenog cilja na nivou kompanije?

 

I onda sam postavila pitanje da li je ovo posao samo HR funkcije? Koga sve uključiti?

 

Bilo je otpora, nerazumevanja, mnogo pitanja ali kada se dobro razume cilj, različitost koju posedujemo i iskoristimo je na najbolji način stižemo tamo gde smo zacrtali.

 

Različitost je prednost! Iskoristite je!

 

Autor teksta

Zorica Todorović