Kako da postanete profesionalni kouč?

Kako da postanete profesionalni kouč?

27/10/2021
  • kristina.cukovic
  • Blog, Uncategorized
  • Коментари су искључени на Kako da postanete profesionalni kouč?

Profesionalni koučing napreduje i dokazuje da kreira pozitivnu razliku u životima i zajednicama onih koji otkriju njegov potencijal.

 

Prema ICF Global Coaching istraživanju procenjuje se da se oko 58.200 pojedinaca širom sveta identifikuje kao profesionalni koučevi, u odnosu na otprilike 47.500 pre samo četiri godine.

 

U skladu sa rastom koučing profesije, rezultati studije pokazuju da su tokom poslednjih 12 meseci koučevi zabeležili značajan porast broja klijenata.

Podaci takođe pokazuju povećanje broja sesija koje koučevi održavaju i godišnjeg prihoda zarađenog kroz koučing usluge.

 

Koučing sazreva i razvija se svakog dana, stvarajući nove mogućnosti za profesionalce koji žele da slede drugačiji put u karijeri. Ako ste strastveni u podršci drugima u pronalaženju sopstvenih rešenja i spremni ste da prevaziđete nove izazove, karijera profesionalnog kouča bi mogla biti dobar izbor. U nastavku pročitajte par koraka kako da započnete koučing karijeru:

1. Postavite sebi par pitanja koja će otkriti da li imate interesovanje za koučing

Pre nego što uložite u obuku za kouča, zapitajte se:

  • Da li sam strastven/a u pomaganju drugima da traže sopstvena rešenja?
  • Da li podstičem druge na akciju i promenu?
  • Kako trenutne veštine i poslovno iskustvo mogu da povežem sa koučingom?
  • Šta imam da ponudim u radu sa ljudima?

koučing

Preporučujemo vam da pre same obuke iskusite kako izgleda jedna koučing sesija sa profesionalnim koučem i na taj način dobijete praktičan uvid.

 

2. Pronađite akreditovan koučing trening

Jedna od većih prepreka u koučing industriji koja stvara krivu sliku jeste pojava neobučenih pojedinaca koji sebe nazivaju profesionalnim koučevima. Obuka od strane akreditovane institucije ne samo da će vam dati kredibilitet u branši, već će vam pomoći da izgradite svoju profesionalnu mrežu.

koučing

Potražite obuku za koučeve koja je akreditovana od eminentnih koučing institucija. Tako ćete biti sigurni da je vaša edukacija u skladu sa osnovnim koučing kompetencijama i etičkim kodeksom. Na taj način ćete znati da ste pametno investirali svoje vreme i novac i dobili kvalitetnu edukaciju u skladu sa standardima koučing zajednice.

 

Trening “Umetnost i nauka koučinga” je jedini ACTP program u regionu koji vas kvalifikuje za ICF akreditaciju na svetskom nivou.

 

3. Postanite član ICF-a (International Coaching Federation)

Članovi ICF-a imaju koristi od kredibiliteta koji dolazi kada su deo najveće svetske zajednice profesionalnih koučeva. Članovi imaju pristup lokalnim i globalnim mogućnostima umrežavanja, vrhunskom poslovnom razvoju i marketinškom obrazovanju, kao i raznim istraživanjima i resursima koji povećavaju njihov uspeh.

 

Postoji određen broj sati specifične obuke za koučeve koja ispunjava ICF standard koja mora biti završena da biste postali član ICF-a, a najbolji način da se to postigne jeste da odaberete koučing trening koji je odobren ili akreditovan od strane ICF-a.

 

4. Obezbedite akreditaciju

87% koučeva navelo je da je njihovim klijentima važno da je kouč sa kojim rade sertifikovan i akreditovan (ICF globalna studija).

 

ICF akreditacija pokazuje da su koučevi ispunili rigorozne uslove za obrazovanje i pokazali svoju posvećenost.

Da biste stekli ICF akreditaciju, morate proći specifičnu obuku, obaviti određeni broj sati sesija, proći kroz mentorstvo i pokazati odgovarajući nivo veštine u primeni osnovnih koučing kompetencija.

 

 

Ukoliko razmišljate o promeni karijere ili želite da unapredite svoje veštine kako biste postigli uticajne rezultate, profesionalni koučing bi mogao biti vaš naredni korak.
Saznajte sve konceptu i terminima treninga “Umetnost i nauka koučinga” pogledajte na linku

 

koučing