Šta je ICF?

Međunarodna Koučing Federacija (ICF) je vodeća svetska organizacija za koučeve i koučing. ICF je posvećen unapređenju koučing profesije postavljanjem visokih standarda, obezbeđivanjem nezavisnih sertifikata i izgradnjom svetske mreže obučenih profesionalnih koučeva.

Kako da postanete ICF sertifikovani kouč?

Svaki nivo zahteva obuku od strane ICF akreditovane škole za koučing i minimalni broj sati vežbanja. Svaki nivo takođe ima progresivan skup kompetencija koje bi budući koučevi trebali da savladaju.

Trening „Umetnost i nauka koučinga“ priprema učesnike za ICF-ACC i ICF-PCC nivo akreditacije.


Postoje 3 nivoa ICF koučing akreditacije:

1. Trening sati – Stičete obrazovanje za koučeve u skladu sa ICF definicijom koučinga, ICF-ovim osnovnim kompetencijama i ICF-ovim etičkim kodeksom. Trening „Umetnost i nauka koučinga“ ima sve sate obuke potrebne za ICF-ACC i ICF-PCC nivo akreditacije.
2. Koučing sati – Kandidati za ICF ACC ili PCC akreditaciju moraju ispuniti određene uslove koučing iskustva da bi bili kvalifikovani. Specifični zahtevi se razlikuju u zavisnosti od nivoa akreditacije.
Važno: Ako osoba radi sesije sa kolegama u kompaniji u kojoj radi, to se računa kao „plaćeni sati“.

  • Za ACC – Najmanje 25 od ovih sati (plaćenih ili neplaćenih) mora da se desi u roku od 18 meseci pre podnošenja zahteva za akreditaciju i treba da se realizuje sa najmanje 8 klijenata.
  • Za PCC – Najmanje 50 od ovih sati (plaćenih ili neplaćenih) mora da se desi u roku od 18 meseci pre podnošenja zahteva za akreditaciju i treba da se realizuje sa najmanje 25 klijenata.
3. Mentorske sesije (Advanced Mentor Bundle) – Nakon završetka treninga „Umetnost i nauka koučinga“ učesnici će biti sertifikovani kao Erickson Solution Focused Coach-evi. Ovo je akreditacija koja se dobija od Erickson škole. Za prijavu na ICF potrebno je da se ostvare mentorski sati. Nekoliko meseci nakon programa organizuje se Advanced Mentor Bundle gde je moguće ostvariti sve mentorske sate potrebne za ICF-ACC i ICF-PCC. Advanced Mentor Bundle se sastoji od: 1 grupne sesije (4 sata i 20 minuta), 6 individualnih sesija (6 k 1h) i usmene procene (1 k 1h sa 2 ICF trenera).
4. ICF akreditacioni ispit – ICF akreditacioni ispit je alat dizajniran da meri znanje i sposobnost kouča da primeni ICF definiciju koučinga, ažurirane ICF osnovne kompetencije i ICF Etički kodeks u odnosu na unapred utvrđeni standard. Kandidati polažu ovaj ispit samo jednom.

ICF ključne kompetencije

Osnovne kompetencije ICF-a razvijene su kako bi se pružilo razumevanje veština i pristupa koji se danas koriste u koučing profesiji – a koje je definisala Međunarodna koučing federacija.

Erickson je odlučio da ove kompetencije prikaže u točku jer su ovi ključni kriterijumi međusobno povezani i ključni su delovi neophodni za razvoj kompetentnog kouča.

ICF Competencies Wheel New 01

Zašto je važno da postanete ICF akreditovan kouč?

  • čak 84% klijenata zahteva ICF sertifikat kao garanciju kvaliteta koučing usluga
  • sertifikovani koučevi imaju dva puta veći prihod od onih koji nisu sertifikovani
  • klijenti koji rade sa sertifikovanim koučevima zadovoljniji su uslugom i rado će preporučiti svog kouča

Imate pitanja? Kontaktirajte nas:

Brojevi telefona:
+ 381 (0)11 4123 470
+ 381 (0)11 4123 410
+ 381 (0)60 0290 013
Email adresa:
office@atria.rs
Adresa:
Matice srpske 87a, Beograd, Srbija