Aktivno slušanje – tajno oružje najagilnijih organizacija i najboljih Scrum Mastera

Aktivno slušanje – tajno oružje najagilnijih organizacija i najboljih Scrum Mastera

17/04/2019
  • anaradovanovic
  • Blog
  • Коментари су искључени на Aktivno slušanje – tajno oružje najagilnijih organizacija i najboljih Scrum Mastera

Agilnost je imperativ savremenih IT kompanija. Tržište postaje sve dinamičnije, igrači na njemu agresivniji, a od kompanija se očekuje visoka stopa fleksibilnosti i pravovremeno reagovanje na promene, ukoliko žele da zadrže ili osvoje nove liderske pozicije.

 

Kako pratiti ili biti korak ispred novih tehnologija i trendova? Kako kupcu isporučiti najkvalitetniji proizvod u najkraćem roku? Kako se izdvojiti u moru konkurenata i pozicionirati se kao inovativni i liderski brend?

 

Ovo su samo neki od izazova sa kojima se Scrum Masteri susreću svakoga dana. Veština vrhunskih koučeva, aktivno slušanje,je odgovor na pitanje kako ih uspešno prevazići.

#1 Aktivno slušanje pomoći će vam da razumete članove svog tima i njihove potrebe

Slušanje na nivou sadržaja, nije isto što i aktivno slušanje. Dok se prvi tip odnosi na razumevanje sadržaja i uključivanje sopstvenog kritičkog mišljenja o onome što nam osoba iznosti u toku razgovora, aktivno slušanje u potpunosti je usmereno na kontekst i sagovornika. Na pitanje zašto je članu tima važno to što nam govori? Odgovor na ovo pitanje otkriće nam šta osobu motiviše, šta je uvodi u stanje stresa i kako da na najbolji mogući način razvijemo njen pun potencijal. Kako da joj, kao Scrum Master odgovoran za razvoj tima, pružimo podršku na razvojnom putu, koji će kasnije rezultirati sjajnim performansama.

#2 Da li ste spremni da budete podrška, a ne zvezda tima?

Srum Master je servant lider, što znači da on ima veoma razvijene veštine upravljanja timom. Njegova uloga je da podrži članove tima i zaštiti ih od različitih internih i eksternih faktora. Iz tog razloga, veoma je važno da fokus sa sebe i svojih uverenja prebaci na druge. Šta to zapravo znači?

Jedna od ključnih veština vrhunskih koučeva je isključivanje unutrašnjeg dijaloga. Uloga kouča u toku sesije neutralna. On svoje ekspertsko znanje ostavlja po strani i fokus prebacuje na svog sagovornika. Kakva je njegova mimika i gestikulacija? Da li je uznemiren? Da li je pod stresom? Da li su nad njim preovladale emocije?

Vrhunski lideri ne nude gotova rešenja, već podstiču članove tima da samostalno pronađu put ka ostvarenju ciljeva.

Aktivno slušanje je jedan od alata koji nam u tome može pomoći.

#3 Aktivno slušanje veština je empatičnih ljudi sa veoma razvijenom emocionalnom inteligencijom

Empatična osoba osluškuje ciljeve i potrebe drugih. Spremna je da razume, pomiri različitosti, ali takođe i da sagleda situaciju potpuno realno. Scrum Masteri obično su vrlo ekstrovertne osobe, sposobne da kreiraju i održe konstruktivne odnose u okviru tima, ali i da kontinuirano podstiču kolaboraciju sa ostalim interesnim stranama. Neretko se dešava da Scrum Master mora da balansira između sukobljenih mišljenja menadžmenta organizacije i razvojnog tima. U ovim trenucima, aktivno slušanje pomoći će vam da suštinski prepoznate potrebe i stresore obe strane i pronađete put do konstruktivnog rešenja prihvatljivog kako za menadžment, tako i za scrum tim.

#4 Psihološka sigurnost je ključ uspeha timova visokih performansi

Prema nedavno objavljenom istraživanju kompanije Google, psihološka sigurnost je jedan od 5 ključnih faktora koji determinišu uspeh timova. Istraživanje je trajalo dve godine, a u njemu je učestvovalo 180 timova. Ukoliko aktivno slušamo, možemo razumeti situaciju u kojoj se pojedinac našao kao i kontekst te situacije. To će nam omogućiti da zavredimo poverenje člana tima, kao i da ga podržimo prilikom suočavanja sa izazovima, bez straha od optužbi i neuspeha. Ovim se ispunjava jedna od esencijalnih karakteristika uspešnih Scrum Mastera – “zaštita tima od spoljnih uticaja”.

#5 Agilna metodologija može se koristiti i van IT industrije

Savremeni agilini principi kakve danas poznajemo, zapravo se temelje na LEAN metodologiji čija je ideja eliminacija svih rasipanja i gubitaka, što je u interesu svake organizacije nezavisno od toga da li posluje u okviru IT sektora ili ne. U nastavku teksta možete pronaći neke od osnovnih karakteristika agilnih organizacija:

  • Organizacija je spremna da kontinuirano uči i razvija se
  • Timovi lako prihvataju i prilagođavaju se promenama
  • Svaki član tima uključen je u proces donošenja odluka. Vrednuje se njegovo mišljenje, potrebe i želje
  • Timovi su samoorganizovani i deluju sinergetski

 

Primenite koučing alate u svojoj kompaniji i ostvarite vrhunske performanse! Pridružite nam se na treningu „Umetnost i nauka koučinga“

Za više informacija kliknite na link ?

aktivno slušanje