Šta je Mindfulness tehnika i kako da je primenite u praksi

Šta je Mindfulness tehnika i kako da je primenite u praksi

20/02/2019
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Šta je Mindfulness tehnika i kako da je primenite u praksi

Mindfulness je mentalna veština koja se odnosi na svesno i pažljivo usmeravanje pažnje na trenutak u sadašnjem vremenu, bez preterane analize prošlosti ili zabrinutosti za budućnost. Ova tehnika potiče iz budističke meditacije, ali je postala popularna i široko korišćena u psihologiji i savremenoj zapadnoj praksi.

Podrazumeva svesno posmatranje svojih misli, emocija, senzacija u telu ili okoline bez suđenja ili želje da se te stvari promene. Postoji mnogo različitih tehnika i metoda za vežbanje mindfulnessa, uključujući meditaciju, duboko disanje, pažljivo jedenje i svesno hodanje.

Važno je napomenuti da mindfulness zahteva redovno vežbanje kako bi se postigle koristi, i da nije lek za sve probleme. Ali može biti korisna praksa za održavanje mentalnog zdravlja i povećanje svesti o sopstvenim mislima i osećanjima.

Prema istraživanju Harvard Business Review-a, primena Mindfulness tehnike pozitivno utiče na rast produktivnosti i kvalitet obavljenog posla, izgradnju dobrih međuljudskih odnosa, kao i kvalitetno i responzivno donošenje odluka.

Benefiti od mindfulness tehnike

Marilyn Atkinson, osnivač Erickson Coaching International-a ističe 5 ključnih prednosti Mindfulness tehnike, koja je posvećena pre svega ljudima koji su konstantno pod stresom:

#1 Razvićete overview poziciju

Mindfulness tehnike daju jasne smernice kako da uspešno upravljate svojim emocijama u trenutku kada one pokušavaju da preuzmu kontrolu nad vama. Posledično, vrlo efektivno vam pomaže da upravljate sobom.

#2 Izgradićete jedinstveni način razmišljanja

Majndfulnes daje jasne smernice kako da uspešno upravljate svojim emocijama u trenutku kada one pokušavaju da preuzmu kontrolu nad vama. Posledično, vrlo efektivno vam pomaže da upravljate sobom.

#3 Radićete ono što je vama važno i tako ćete se i osećati

Mindfulnes vam pomaže da budete srećni i da govorite o sreći. Pored toga, da poštujete sebe, kao nekoga ko ostvaruje značajan doprinos. Nekoga ko je posvećen dugoročnim ciljevima. Ko je zaista sposoban da napravi značajne promene u svetu.

#4 Živećete život kakav želite, bez osuđivanja sebe i drugih

„The Art and Science of Mindfulness“ govori o osećaju da smo zaista živi ujutru kada se probudimo. Da smo inspirisani, uključeni i spremni da živimo život punim plućima. Govori o početku. Kako započinjemo svoj dan. Kako ustanemo kada padnemo, kada nešto konstantno ometa naš uspeh. Kako da počnemo ispočetka.“

Pored svega pomenutog, majndfulnes može imati mnoge koristi, uključujući smanjenje stresa, poboljšanje emocionalne regulacije, povećanje pažnje i koncentracije, smanjenje anksioznosti i depresije, bolje upravljanje bolom i poboljšanje opšteg mentalnog blagostanja.

Ističemo nekoliko mindfulness tehnika…

Postoji mnogo različitih tehnika i vežbi koje se koriste u praksi mindfulnessa. U nastavku ističemo nekoliko osnovnih mindfulness tehnika koje možete isprobati:

  • Pažljivo disanje: Ovo je osnovna tehnika mindfulness meditacije. Sednite udobno i fokusirajte se na disanje. Pratite ritam daha dok ulazi i izlazi iz tela. Kada primetite da vam misli odlutaju, ne sudite sebi, već se jednostavno vratite pažnji na disanje.
  • Osluškivanje tela: Sednite ili lezite udobno i polako osluškujte svoje telo pažnjom. Počnite od vrha glave i polako se krećite naniže, obraćajući pažnju na svaku senzaciju, napetost ili nelagodnost koju osećate u telu.
  • Pažljivo slušanje: Posvetite pažnju zvucima oko sebe. Ne pokušavajte da ih analizirate ili označite kao dobre ili loše. Samo ih svesno slušajte i primetite kako se menjaju tokom vremena.
  • Pažljivo posmatranje misli: Sedište se udobno i posmatrajte svoje misli kao da prolaze kroz vaš um kao oblaci na nebu. Nemojte se vezivati za misli, već jednostavno posmatrajte kako dolaze i odlaze.
  • Pažljivo jedenje: Kada jedete, potpuno se posvetite hrani. Osećajte ukus hrane, miris, teksturu i temperaturu. Jedite polako i svesno, bez distrakcija.
  • Šetnja: Šetnja može biti odličan trenutak za vežbanje mindfulnessa. Dok šetate, budite svesni svakog koraka, osećaja stopala dodirujući tlo, vazduha na koži i zvukova okoline.
  • Vežba disanja: Ovo je tehnika koju možete primenjivati u svakodnevnom životu. Periodično zaustavite svoje aktivnosti i usmerite pažnju na nekoliko dubokih udaha i izdaha, fokusirajući se na osećaj disanja.

Ove mindfulnes tehnike su samo osnovni primeri, a postoji mnogo različitih varijacija i naprednih vežbi. Najvažnije je da pronađete tehniku koja vam odgovara i da je redovno praktikujete kako biste postigli najbolje rezultate.