5 načina da poboljšate svoje liderske veštine

5 načina da poboljšate svoje liderske veštine

27/11/2020
  • kristina.cukovic
  • Blog, Vesti
  • Коментари су искључени на 5 načina da poboljšate svoje liderske veštine

 

Manje od 2 minuta nam je potrebno da povežemo konkretnu osobu i izraz – tipičan šef. Tokom karijere sigurno je svako od nas imao priliku da radi sa ljudima koje možemo ovako da opišemo. Mikromenadžment, naredbe i napeto okruženje je deo njihove poslovne svakodnevice. Ali to je bila odlična prilika da naučimo kako nešto ne treba da se radi, šta ne daje dobre rezultate i u kojim aktivnostima su neophodne liderske veštine.

Zaposleni danas češće napuštaju kompanije koje im „slamaju“ poslovni duh, gde ne postoje prilike za izražavanje novih ideja i razvoj ličnog i profesionalnog potencijala.

 

U nastavku pročitajte tehnike kojima ćete unaprediti svoje liderske veštine i koje se uče na treningu „Umestnost i nauka koučinga.“

 

#1 Motivacione govore zamenite isticanjem uspeha i dostignuća zaposlenih 

 

Odvojite vreme kako bi svaki zaposleni znao da se njegov glas čuje i da je značajan deo vašeg tima i organizacije. Komunikacija jedan na jedan je mnogo efikasnija i pomaže vam da ostanete na putu zajedničkih ciljeva. Svaki zaposleni treba da zna da je važan deo procesa i uspeha. Sumirajte ukratko kako svaki deo tima doprinosi rezultatima kompanije i pohvalite dosadašnje rezultate. Ne dozvolite da se to podrazumeva. Kada postoji uvid i svest o tome manja je verovatnoća da će dolaziti do pada motivacije i gubljenja fokusa. Otvorena komunikacija će vam olakšati saradnju na duže staze.

liderske veštine

 

#2 Bez naredbi

 

Svi smo različiti i drugačije reagujemo na način na koji dobijamo informacije. Zapovednički ton i neprihvatanje sugestija da se nešto uradi na drugačiji način uticaće na odnos koji imate sa kolegama. Primenom adekvatnih koučing alata znaćete da prepoznate na koji način vaše kolege primaju informacije i kakav stil komunikacije treba da uspostavite sa njima. Kada znate šta je ono što ih pokreće na akciju, motiviše i kojim vrednostima se vode u poslu smanjujete mogućnost pojave nepotrebnih konflikata.

 

#3 Postavite nove izazove

 

Kada primetite da je neko od članova tima počeo „rutinski“ da pristupa poslu i da ne ostvaruje progres u performansama – vreme je da se nešto menja. Postavljanjem pitanja „Šta je tvoj naredni korak u karijeri?“, „Na kojim projektima bi želeo da radiš?“ znaćete kako da usmerite njegove potencijale. Postavite novi izazov pred njega i budite mu podrška u tom procesu. To je idealna prilika za rast i razvoj a to je i osnova koučing kulture koju treba da implementirate. Ovim takođe pokazujete da verujete u vaš tim i svakog pojedinca da će doći do najboljih rezultata.

liderske veštine

 

#4 Ne kažnjavajte za neuspeh – on je deo uspeha

 

Ukoliko tražite krivca i ponavljate “Kako se to dogodilo? Zar niste mogli da predvidite?”, “Da ste samo promenili…” ne biste ništa time postigli na duže staze.

 

Ne postoji uspešan čovek koji nije grešio. Ono što  dovodi do uspeha jesu naučene lekcije – Ne praviti istu grešku više puta.

 

Možete koristiti jedan od najmoćnijih koučing alata – postavljanje adekvatnih pitanja kako biste unapredili liderske veštine.

liderske veštine

Ono što će dati rezultate u ovoj situaciji jeste postavljanje sledećih pitanja kojim ćete podstaći zaposlenog na rešenje:

 

“Koji je tvoj naredni korak?”

“Šta bi ti uradio u ovakvoj situaciji?”

“Šta ti je potrebno da bi ostvario cilj?”

 

#5 Aktivno slušanje

 

Veliki deo dana posvećen je komunikaciji, pružanju informacija, rešavanju problema. Jedna od veština uspešnih lidera jeste sposobnost aktivnog slušanja sagovornika. To je prilika da dođete do važnih informacija. Ono što čujete može vam poslužiti kao smernica za dalje akcione korake. Ili može biti signal za popravljanje dosadašnjih paterna koji ne daju rezultate. Nekim zaposlenima će zatrebati dodatna podrška i važno je da ih čujete.

liderske veštine

 

Par koraka kako da poboljšate ovu veštinu:

  • Održavajte kontakt očima u toku razgovora i fokusirajte se na ono što vam sagovornik poručuje
  • Ne reagujte ishitreno, sačekajte priliku za feedback
  • Manje govorite, postavljajte relevantna pitanja
  • Pri kraju razgovora sumirajte glavne delove razgovora – “Ako sam dobro razumeo/la želeo si da mi kažeš…”