Karakteristike preduzetnika – 10 osobina uspešnih lidera

Karakteristike preduzetnika – 10 osobina uspešnih lidera

26/04/2016

Kao kouč i preduzetnik, vaš biznis je oličenje vas. Da li ste znali da postoje određene karakteristike koje odlikuju uspešne preduzetnike? Mi ćemo izdvojiti 10 osobina lidera za koje mislimo da su dobra odskočna daska ukoliko želite da započnete svoj koučing biznis:

1. Karakteristike preduzetnika – Strast i inspiracija

Ukoliko svom poslu ne prilazite sa strašću može vam ponestati inspiracije da napredujete. Vrlo je važno da uživate u svom poslu kako biste lakše ostvarili svoje ciljeve i dostigli uspehe. Inspiracija, koja vam pomaže da ozbiljno shvatite svoj posao i održite fokus na njega vas takođe štiti od sumnje u njegov uspeh.

2. Osobina preduzetnika – Preuzimanje rizika

Iako preuzimanje rizika nekada može da se isplati, važno je da svakom riziku pristupite sa planom B. Proračunajte koliko rizik koji preuzimate može da ima uticaja na vaš biznis, vreme i novac. Ne izbegavajte rizik po svaku cenu već njime efikasno upravljajte.

3. Samodisciplina – važna karakteristika preduzetnika

Kao kouč i preduzetnik, sam ste svoj gazda i na vama je da uložite sav naporan rad koji je neophodan da razvijete uspešan biznis. Morate da razumete koliko je važno da naporno radite sada kako biste kasnije uživali u plodovima svog rada. Vrlo važna osobina lidera.

4. Planiranje – ključ za svaki uspeh

Važno je da imate na umu da raspolažete sa ograničenim vremenom i resursima. Kako biste najbolje iskoristili ono što imate, planiranje je ključna stvar koji će vam pomoći da ostanete u toku sa svakom situacijom dok vam u isto vreme omogućava da pratite aktivnosti i njihovu realizaciju.

5.Osobine lidera –  Konkurentska prednost

Ukoliko poznajete tržište na kom nastupate, svoje klijente i mogućnosti, u prednosti ste da se izdvojite na tržištu. Ukoliko budete fleksibilni i spremni ste da se prilagodite potrebama svoje ciljne grupe to vam može pomoći da shvatite šta je važno i potrebno onima sa kojima želite da radite i da te potrebe prvi zadovoljite.

6. Reputacija 

Vi predstavljate i živite svoj brend. Kada budete sigurni u svoj posao i usluge koje pružate izgradićete reputaciju koja će vam obezbediti klijente koji se stalno vraćaju i preporučuju vaše usluge.

7. Upravljanje novcem

Potrebno je da obratite pažnju na cash flow koji će vam pomoći sa početnim poslovnim kupovinama (tehnologija, inventar, promocija…) Takođe, neophodno je da budete plaćeni i da imate redovne prilive kako biste neometano mogli da nastavite svoj poslovni poduhvat. Održavanjem pozitivne ravnoteže između vaših priliva i odliva držaćete upravljanje svojim novcem pod kontrolom.

8. Ekspertiza – jedna od najvažnijih karakteristika preduzetnika

Želite da se vaši klijenti oslone na vas kada je u pitanju rešavanje njihovih problema? Bez obzira u kojoj niši koučinga poslujete, postarajte se da ste u toku sa trendovima u industriji, informacijama i znanjem kako biste ostali relevantni na tržištu.

9. Orijentisanost na klijente

Kada ste početnik u preduzetništvu, niste u mogućnosti da imate konstantan priliv novih klijenata. Orijentisanost i pažnja usmerena ka postojećim klijentima će osigurati njihov povratak i omogućiti vam da se lakše nosite sa promenama na drugim poljima.

10. Briga o sebi

Preduzetnički posao zahteva posvećenost, vreme i dosta rada. Kako biste razvili uspešan posao, što se ne dešava preko noći, morate voditi računa o sebi. Bilo da je u pitanju vaš san, slobodno vreme ili lični razvoj, kao preduzetnik i stručnjak neophodno je da uvek budete u svom najboljem izdanju a time ćete osigurati da i vaš biznis ostane na tom putu.

Šta vi mislite, koje biste još osobine lidera izdvojili?