U kojoj oblasti koučinga se pronalazite?

Može se govoriti o raznim oblastima u kojima se može primeniti koučing i trebalo bi nam dosta vremena da navedemo sve one u kojima se koučing primenjuje. Stoga smo odučili da vam prikažemo samo deo oblasti u kojima je koučing danas u fazi razvoja i prepustimo vam da se odlučite u kojoj oblasti bi vam najviše odgovaralo da primenite svoje koučing veštine i tehnike:

Life koučing
● Ima za cilj da pomogne ljudima u indetifikovanju i ostvarivanju ličnih ciljeva.
● Služi da pomogne pojedincima da prevaziđu prepreke, probleme ili strahove koji ih sprečavaju da dostignu svoj pravi potencijal.

Biznis koučing
Ima za cilj lični razvoj i razvoj ljudskih resursa.
Pruža pozitivnu podršku, povratne informacije i asistira pojedincu ili timu u cilju poboljšanja efektivnosti i efikasnosti na radnom mestu.

Izvršni koučing
Dizajniran da olakša lični i profesionalni razvoj do tačke individualnog rasta, poboljšanih performansi i zadovoljstva poslom i karijerom.
Asistiranje klijentima u aktivnostima koje dovode do ostvarenja specifičnih profesionalnih ciljeva kao npr. prelazni period u karijeri, interpersonalna i profesionalna komunikacija, organizacione aktivnosti, efektivnost na poslu i sl.

Wellness koučing
Olakšava proces promene kod pojedinca ili grupe u cilju poboljšanja zdravlja i blagostanja.
Može se primeniti u specifičnim oblastima zdravstva, kao npr. prevazilaženje zavisnosti, oporavak od težih bolesti i sl.

Roditeljski koučing
● Omogućava roditeljima da nauče i primene veštine koje utiču na razvijanje pozitivne atmosfere u porodičnom domu.
● Putem koučing veština i tehnika roditelji se mogu na bolji način nositi sa izazovnim situacijama u roditeljstvu.

Za koju vrstu koučinga ste vi najviše zainteresovani? Ukoliko se već bavite koučingom, u kojoj niši koučinga sebe pronalazite?