Postavite i živite svoje ciljeve i u 2016. godini

Koje su to stvari koje će ovu godinu učiniti uzbudljivom? Da li je postizanje vaših ciljeva jedna od njih?

Mnogi od nas Novu godinu povezuju sa novim počecima, obavezama i realizacijom ciljeva koje smo zacrtali u prethodnoj godini. Radi bolje efikasnosti i praktičnosti, našem umu je lakše da planira nove ciljeve na praznom papiru koji Nova godina donosi. Nova godina pruža određeni vid utehe i komforta da na raspolaganju imamo dovoljno vremena tačnije 365 novih dana da ostvarimo svoje ciljeve.

Jedan od velikih citata navodi: „Svaki dan je novi početak“ – što znači da nam svaka Nova godina daje priliku novog početka, bez obzira na dosadašnje izazove. Kada počnemo da zaboravljamo koliko je ova prilika zapravo dragocena, možemo izgubiti iz vida značaj naših moćnih ciljeva, kao i optimizam i snalažljivost koju smo imali kada smo postavili te ciljeve.

Bilo da je vaš cilj velik ili mali, ono što je najvažnije jeste šta postizanje tog cilja znači za vas. Možda je jedna od najvećih grešaka ta što u nekom trenutku počinjemo da upoređujemo svoje ciljeve u odnosu na ciljeve drugih ljudi. Iako zvuči jednostavno, dozvoliti sebi da se osećamo potpuno slobodno i bez ograničenja dok postavljamo ciljeve zapravo može biti veoma teško. Ovo zahteva iskren unutrašnji dijalog koji se oslanja na viziju.

Koji su neki od načina koji mogu da nam pomognu da jasnije vidimo širu sliku i prilagodimo donošenje odluka u vezi sa ciljevima?

1. Neka vaši ciljevi budu rezultat unutrašnjeg mira

Jasna slika predstavlja suprotnost haosu. Ako ste preplavljeni emocijama i beskonačnim tokom misli i briga, najverovatnije nećete pronaći rešenje koje će omogućiti da se vaši ciljevi ostvare. Radite stvari koje vam donose unutrašnji mir i dok ih radite upitajte sebe da li vam one pomažu pri ostvarivanju ciljeva.

2. Ostavite sve negativne misli iza sebe

Kada ste u stanju unutrašnjeg mira, nastavite da se fokusirate na svoj cilj i uočite da li postoje misli koje bi mogle da sabotiraju ovo stanje i da li su te misli pod uticajem i pritiskom očekivanja drugih.

3. Fokus na finalni uticaj

Jedan veoma koristan alat u okviru treninga „Umetnost i nauka koučinga“ pomaže da se uradi vizualizacija i uoče svi ljudi na koje će ostvarivanje vaših ciljeva pozitivno uticati. Ovaj alat pomaže da se stekne utisak o tome kako ostvarivanje vašeg cilja utiče na vas same i ljude u vašoj okolini. Ponekad smo skloni da potcenjujemo potencijalni uticaj naših akcija ili nedostatka akcija na druge. Kada postanete svesni ove činjenice i posvetite se i počnete da živite svoje ciljeve počećete da primećujete sve što proizilazi iz pozitivnog stava i unutrašnjeg mira i prepoznaćete efekat svojih akcija.

Nadamo se da će vam ovi koraci pomoći da vidite jasnu sliku koja će vas motivisati da postavite i živite svoje ciljeve, u Novoj godini, i uvek!