Pet znakova da koučing nije za vas

„Radiš to pogrešno… ponovo“.

Svi smo čuli ovu rečenicu u nekom trenutku u svom životu, izgovorenu u stilu ismejavanja – često od strane nekoga ko misli da nam zapravo čini uslugu. Svaka osoba će vam dati savet, pričaće iz svog iskustva i upućivaće vas na najbolji pravac kojim oni misle da treba da idete. 

Koučing je zanimljiva i zabavna karijera putem koje ćete pomoći ljudima da postave njihove ciljeve i dostignu svoj pun potencijal. Pritom, bićete plaćeni za to što radite! Ovo su neke činjenice koje na prvu ruku privuku ljude ka koučingu, ali budimo realni – iako je koučing idealno rešenje za mnoge, ova karijera nije za svakoga.

Oni koji se slažu sa nekim od navedenih izjava i pretpostavki o koučingu možda bi trebalo da preispitaju svoju želju da postanu kouč – ili makar svoje viđenje i pretpostavke o koučing profesiji pre nego što započnu obuku za kouča.

1. „Želim da budem kouč, jer sam dobar u savetovanju ljudi šta da rade. Oni me ne angažuju da postavljam pitanja – oni žele odgovore. Srećom po njih, ja ih imam.“

Kouč nije osoba koja priča i savetuje, već ona koja aktivno sluša. Pre nego što počnete da istražujete rešenja, treba da razumete problem. Ponekad, osobi sa kojom radite nije potpuno jasno šta blokira njihov napredak. Vaš zadatak kao kouča je da pažljivo saslušate klijenta/zaposlenog kako biste zajedno pronašli srž problema, a potom definisali ciljeve i korake potrebne za njihovo ostvarenje. Vaš posao nije da pružite jedinstveno, unapred pripremljeno rešenje, već da kroz postavljanje pravih pitanja pomognete osobi u pronalaženju rešenja.

2. „Evidencija mojih uspešnih projekata nije važna. Dobar kouč može da radi u bilo kojoj oblasti.“

Istina je da će neke tehnike biti korisne, bez obzira na to da li radite sa klijentom koji ima ljubavnih problema ili sa timom inženjera na razvoju produktivnosti – ali samo do određene granice. Iskustvo je rezultat stručnosti, i obrnuto. Na primer, veća je verovatnoća da će preduzetnik koji želi da razvije svoje poslovanje angažovati kouča sa iskustvom u oblasti biznisa. Baviti se “opštim” koučingom i ne izabrati specifičnu oblast nije održivo ukoliko želite da brendirate svoj biznis. Neophodno je da se izdvojite u niši u kojoj zaista imate iskustva – da čak i kada nemate sve odgovore, znate da postavite prava pitanja.

3. „Koučing izgleda kao odlična prilika. Slušate klijenta, kažete mu ono što želi da čuje i na kraju, on će sami doći do rešenja. Ne može biti jednostavnije!”

Apsolutno ne. Koučing nije psihoterapija. Vaš posao nije da sedite i hvatate beleške dok vaš klijent priča. Koučing je aktivan i kontinuiran proces slušanja, analize, strateškog planiranja, postavljanje ciljeva i radu na njima. Vaši klijenti neće dobiti rezultate ako im se samo smešite i klimate glavom.

4. „Volim da živim u trenutku. Sastanci su dosadni. Planiranje je beskorisno, jer čak i najbolje postavljeni planovi mogu propasti. Volim akciju. Hajde da krenemo, donesemo odluku i dobijemo rezultate.“

Za dobar koučing je potrebno vreme i analiza. Nema ništa loše u brzim pobedama na putu ka uspehu, ali ljudi ne angažuju koučeve da bi im pomogli pri rešavanju problema u jednom danu. Pravilno planiranje umanjuje brzoplete odluke koje troše vreme i energiju klijenta.

5. „Probirljiv sam kada su u pitanju ljudi sa kojima radim. Ne slažem se sa ljudima sa kojima ne delim mišljenje i vrednosti. Kome još treba dodatni stres?”

Kada pronađete svoju nišu, uvidećete da vaši klijenti dele određene karakteristike sa vama. Međutim, najverovatnije ćete i dalje raditi sa veoma širokom ciljnom grupom u pogledu tipova ličnosti, kulturološke sredine i drugih faktora. Rad sa različitim ljudima je jednostavno deo posla. Ako je klijent spreman da uradi ono što je potrebno da bi dobio rezultate, to je sve što vam treba da biste počeli.

Nadamo se da se niste pronašli ni u jednoj od ovih rečenica i da smo vam promenili percepciju o koučevima i koučing profesiji. Da li ste razmišljali o koučing treningu do sada? Trebalo bi.