8 najčešćih koučing zamki

Zašto želite da primenite koučing u svojoj organizaciji?

Kakve rezultate očekujete? Pre nego što se odlučite za implementaciju koučinga u svoju organizaciju, potrebno je da znate zašto vam je to važno. Koji je cilj. Šta očekujete da će vam primena koučinga doneti. Istina je da vam koučing umnogome može pomoći, ali koučing ipak nije magični štapić. Koje su to najčešće zamke koučinga i kako da ih izbegnete?

O preostale 4 zamke koučinga govorili smo u našem prethodnom blogu

#5 Primena koučinga dovešće do promene zaposlenog iz korena

Ukoliko ste HR menadžer, ili ste učestvovali u procesu selekcije i regrutacije novih zaposlenih, desilo vam se sigurno barem jednom da vam se tokom intervjua neki kandidat delimično dopao, ali neke njegove osobine i nisu baš. Međutim, zbog nekih drugih kvaliteta ipak ste odlučili da on bude vaš novi kolega uz očekivanje da će se ta osoba uz koučing vremenom promeniti, tj. da će osobina koja vam je zasmetala vremenom nestati. Kroz par meseci shvatate da se to ipak neće dogoditi. Pomalo ste razočarani u sebe i svoju procenu.
Gde ste pogrešili, pitate se? Pogrešili ste, očekujući od nekog drugog da sprovede promenu koju ste vi percipirali kao neophodnu za dalji rad te osobe. Ono što je velika istina jeste da su ljudi suštinski takvi kakvi jesu. Mogu u manjoj meri promeniti svoje ponašanje, ali se i takva promena dešava isključivo jer oni tako žele, a ne jer vi tako želite. Osim toga, svako ko je stigao do intervjua u kompaniji u kojoj radite zna da ne postoji druga šansa da ostavi prvi utisak. Naime, vaši potencijalni zaposleni vam se tokom intervjua predstavljaju uvek u najboljem svetlu.

#6 Moj način, uvek je najbolji način

Ključna karakteristika koučinga je da kouč ne daje odgovore na pitanja, on postavlja pitanja kako bi klijent došao do rešenja. Uzmimo prost primer iz svakodnevnog života. Da li prijatelju koga ste pozvali na kafu servirate crnu kafu sa jednom kašičicom šećera, kakvu vi svakodnevno pijete, ili ga pak pitate „ Kakvu kafu želiš? “. Slično je i sa zaposlenima u vašoj organizaciji. Možda imate potpuno različit ukus kada je u pitanju način obavljanja posla.

#7 Važno je da primenjujemo koučing. To ko ga sprovodi, manje je važno

Naprotiv, od velike je važnosti ko je osoba koja sprovodi koučing u vašoj organizaciji. Potrebno je da kouč bude kvalifikovan za obavljanje tog posla. Trebalo bi da njegova ekspertiza bude potvrđena i akreditovana po standardima i rigoroznim pravilima Međunarodne federacije koučeva (ICF). Svi koučing programi koji su akreditovani od strane ICF-a nose najveći stepen kvaliteta. Kouč može biti eksterno angažovan ili se možete odlučiti za edukaciju nekoga od vaših zaposlenih u organizaciji (najčešće HR menadžera), to je vaš izbor, ali važno je da ta osoba bude kvalifikovana za posao koji obavlja.

#8 Želim da budem baš kao on!

Koučing se jedostavno ne može primeniti na isti način u različitim organizacijama. Važno je da uočite na koji način ova metodologija vama može pomoći na putu ka uspehu. Zašto biste bili prosečan play, ukoliko možete igrati kao vanserijski centar?